Cazul Bodnariu, pierdut intre institutii. Ombudsman-ul norvegian isi declina competenta

Vlad Toma | 15.01.2016

Avocatul Poporului a anunţat ieri într-un comunicat că Ombudsman-ul din Norvegia a transmis autoritatilor romane ca nu are competenta necesara pentru investigarea cazului Bodnariu, aceasta responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului.

Pe aceeași temă

 

Aage Thor Falkanger, Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei, a răspuns astfel unei solicitari a Avocatului Poporului trimisa in 23 decembrie, transmitand de asemenea ca parintii copiilor au dreptul la un proces echitabil si la un avocat platit de guvern.


"Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei precizeaza ca "la acest moment, nu exista motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei) sa investigam cazul. In calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunastare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastra, precum si acest raspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, in Sogn og Fjordane.
 

Totusi, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instantelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizeaza ca Ombudsman-ul nu are competenta in ceea ce priveste functiile instantelor", se arata intr-un comunicat transmis Avocatului Poporului.

 

Raluca Lunculescu, purtător de cuvânt MAE, a declarat ieri ca ambasadorul Romaniei în Norvegia si un expert din Centrala MAE s-au intalnit cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia: "Ambasadorul Romaniei, consulul ambasadei, dar şi un expert trimis de aici, din Centrala MAE, au avut o întâlnire cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia. Împreună au analizat stadiul aplicării procedurilor şi mijloacele de sprijinire a familiei în acest caz... Familiei i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni care s-au ocupat în trecut de cazuri similare şi care pot colabora cu avocata care se ocupă de cazul lor. În discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţia numită Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu.

 

Ambasadorul României a avut discuţii pe caz la Ministerul norvegian de Externe şi la Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia. În cadrul discuţiei, partea norvegiană a asigurat că există garanţii procesuale pentru părinţi şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie. Partea norvegiană a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării principiului confidenţialităţii şi neintervenţiei într-un caz aflat în derulare."

 

Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a luat cei cinci copii ai familiei Bodnariu, dupa ce parintii au fost denuntati ca i-ar fi batut pe copii. Serviciul local de Protectie a Copilului este total autonom fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in deciziile acestuia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22