Cazul care a redefinit sclavia în legislația UE a primit achitare în România. Motivul: lipsa faptei

Dora Vulcan | 23.12.2019

Cazul care a schimbat legislația UE în domeniul sclaviei cu copii după exploatarea a 181 de copii, trimiși la cerșit în Marea Britanie, a primit achitare definitivă în România pe motiv că nu există fapta.

Pe aceeași temă

Toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de persoane de la Țăndărei, în care 181 de copii au fost duși la cerșit în Marea Britanie, au fost achitați luni de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Față de motivul achitării din primă instanță, dat de prescrierea faptelor, la sentința definitivă instanța a schimbat și motivul achitării, scrie scrie G4Media.

La sentința definitivă achitarea a fost bazată pe nimic altceva decât pe inexistența faptei, aceeași faptă care a făcut în 2010 înconjurul Europei și a angajat investigatori din Marea Britanie și România în devoalarea rețelei de crimă organizată.

Cei 25 au fost acuzați că în urmă cu 10 ani au traficat copii din propria etnie în Marea Britanie, unde aceștia erau folosiţi la cerşit şi furat.

În februarie 2019, toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi ori instanţa a constatat că faptele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de 9 ani, dintre care 6 numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera, amintește G4media.

A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media în februarie Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Fapta inexistentă pentru magistrații români a schimbat legislaţia europeană.

După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie.

Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris.

În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.

DIICOT a declarat apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22