Cazul CSM-Camelia Bogdan: doi judecători acuză politizarea UNJR și pleacă din asociație

Tudor Despina | 28.03.2016

Doi judecători au decis să se retragă din Uniunea Națională a Judecătorilor din România, după ce asociația a criticat-o pe judecătoarea Camelia Bogdan.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre magistrații George Matei și Anamaria Trancă de la Curtea de Apel București, scrie News.ro, hotărârea celor doi de a părăsi UNJR vine după ce Uniunea a criticat-o pe Camelia Bogdan, în loc să o apere de un linșaj mediatic.

 

Joia trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins o solicitare prin care Camelia Bogdan cerea să-i fie apărată reputația profesională. Vorbim aici de judecătoarea care a dat sentința în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care Dan Voiculescu a primit zece ani de închisoare cu executare. Ulterior, Camelia Bogdan a fost supusă presiunilor Antenei 3, postul mogulului Voiculescu.

 

Acum câteva săptămâni, Camelia Bogdan arăta, într-un document citat de Hot News, că “invitați permanenți ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvică, ori persoane invitate constant precum Lucia Hossu Longin, au proferat acuzații grave la adresa mea, calificându-mă drept o judecătoare coruptă”. Bogdan a explicat că a predat, ca lector, cursuri pentru funcționarii APIA și susține că a cerut Agenției de Integritate să verifice orice potențială incompatibilitate între calitatea de magistrat și cea de lector, ANI comunicând că în acest caz nu poate fi o stare de incompatibilitate.

 

În schimb, Antena 3 a vorbit de mai multe ori despre un presupus conflict de interese în care judecătoarea s-ar fi aflat, postul mogului Voiculescu susținând că magistratul nu putea judeca dosarul lui Voiculescu (în care Ministerul Agriculturii era parte) și să predea în același timp unor angajați APIA, agenție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

 

Judecătoarea afirma că este “supusă de postul Antena 3, de ziarul Jurnalul Național și de portalul Lumea Justiției unui adevărat linșaj mediatic, linșaj ce amintește de campaniile duse de presa subordonată regimurilor totalitare”. Prin urmare, Camelia Bogdan a cerut CSM să îi apere reputația profesională, dar a fost refuzată de Consiliu.

 

Potrivit Hot News, George Matei e judecătorul care a admis contestația în anulare formulată de DNA în dosarul Mariana Rarinca, în care aceasta din urmă a rămas cu o pedeapsă definitivă de trei ani cu suspendare din cauza șantajării șefei ÎCCJ Livia Stanciu. Anamaria Trancă l-a condamnat la șapte ani și opt luni de închisoare pe fostul șef al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, și a dispus arestarea preventivă a lui Dan Diaconescu, iar în prezent îl judecă pe șeful CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Dacă Anamaria Trancă nu a explicat motivele deciziei sale, judecătorul George Mate și-a argumentat hotărârea luată:

 

Apreciez că interesele mele nu sunt nici pe departe reprezentate de UNJR, în condițiile existenței unor derapaje ale Uniunii în ieșirile publice, militarea pentru teme cu conotație politică și o luare depoziție absolut nefericită în cazul ședinței CSM din 24.03.2016 referitor la care UNJR a înțeles să formuleze critici la adresa unui coleg magistrat care doar încerca să se apere în cazul unui linșaj mediatic. Îmi exprim profundul regret că nu am părăsit mai devreme asociația dumneavoastră”, a transmis judecătorul George Matei în cererea înaintată către UNJR, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22