Cazul pacientilor cobai: neuropsihiatrul Delia Podea, in arest la domiciliu

Dora Vulcan | 27.07.2016

Tribunalul Arad a decis inlocuirea masurii arestului preventiv in cazul fostei sefe a Sectiei de Neuropsihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, medicul neuropsihiatru Delia Podea, cu arestul la domiciliu, anunta Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit solutiei pronuntate marti, Tribunalul Arad a admis cererea formulata de inculpata Podea Delia Marina, arestata preventiv in Arestul Inspectoratului de Politie Judetean Arad si inlocuieste masura arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 26 iulie 2016, pana la data de 24 august 2016, inclusiv, anunta Agerpres.

 

"Organele de politie vor conduce inculpata la domiciliul acesteia. In baza art. 221 alin. 1 Cod procedura penala, impune inculpatei obligatia de a nu parasi imobilul din municipiul Arad, fara permisiunea judecatorului de camera preliminara sau a judecatorului in fata caruia se afla cauza", se arata in solutia pronuntata de Tribunalul Arad, publicata miercuri.

 

Pe durata arestului la domiciliu, Delia Marina Podea va trebui sa se prezinte in fata judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemata, sa nu comunice cu persoanele vatamate constituite parti civile in cauza sau cu martorii descrisi in rechizitoriu, ori cu fo?tii colegii din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, colegii din cadrul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad.

 

In cazul in care va incalca cu rea-credinta obligatiile care ii revin, instanta poate inlocui masura arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive.

 

Decizia Tribunalului Arad nu este definitiva.

 

 

Delia Podea, acuzata de abuz in serviciu in dosarul testarilor ilegale de medicamente

 

Delia Podea, sef al Sectiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a fost trimisa in judecata saptamana trecuta de Parchetul General, in stare de arest preventiv, in dosarul testarilor ilegale de medicamente.

 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Delia Podea, medic primar psihiatru, va fi judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata (10 acte materiale); fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata (8 acte materiale); fals intelectual in forma continuata (45 acte materiale); uz de fals (53 acte materiale); luare de mita in forma continuata (23 acte materiale); abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale); fals intelectual in forma continuata (7 acte materiale).

 

In acelasi dosar, a fost deferita justitiei Claudia Haiduc (fosta pacienta), acuzata de complicitate la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual in forma continuata.

 

Procurorii sustin ca Delia Podea a efectuat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sanatate a populatiei.

 

Totodata, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficia in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le era indrumator, Delia Podea i-a determinat si i-a constrans pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati.

 

Concret, Delia Podea a efectuat studii clinice fara consimtamantul informat al subiectilor si a consemnat in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia.

 

Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, Delia Podea a actionat in doua modalitati: prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize; contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura pacientilor.

 

Pentru a asigura numarul de pacienti prevazut in protocoale, Delia Podea a inclus in studii si pacienti care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicatiile acesteia, medicii rezidenti si asistentele medicale au consemnat in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omitand total sau partial consemnarea simptomelor reale.

 

Totodata, Delia Podea nu a consemnat in foile de observatii administrarea unei medicamentatii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

 

Procurorii mai sustin ca, in situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat, pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacientilor erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale sectiei. Pe fondul administrarii medicamentatiei experimentale, starea de sanatate a subiectilor s-a inrautatit semnificativ.

 

Potrivit dispozitiilor medicului Delia Podea, la externare, pacientilor inrolati in studiu li s-au intocmit doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat, si altele contrafacute, inmanate pacientului si care consemnau administrarea unui tratament clasic, fara mentionarea includerii in studiu.

 

Prin aceste modalitati, Delia Podea a urmarit includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cat mai multe vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor (producatori de medicamente), dat fiind ca medicul primea de la acestia un onorariu, dar si cate 400 de euro/vizita/pacient.

 

Astfel, pentru studiile clinice desfasurate, ea a incasat de la un singur sponsor suma totala de 179.994 euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22