Pe aceeași temă
UPDATE: Europarlamentarul Cristian Preda a făcut, luni seara, o declarație în plenul PE pe marginea ultimelor evoluții de la București:
"Regret că Parlamentul nostru n-a acceptat să-l audieze de urgență pe Victor Ponta.
Premierul român e acuzat de corupție de către procurorii DNA și, atunci când președintele i-a cerut să demisioneze, Ponta a răspuns că asta ar fi o lovitură de stat.
Azi, când socialiștii dlui. Pitella îl apărau aici, în plen, premierul român îi amenința cu anchete penale pe liderii opoziției și pe cetățenii care ar îndrăzni să iasă în stradă, ca să protesteze, în următoarele zile.
Asta e o derivă autoritară gravă.
Specialist în plagiat, Victor Ponta copiază acum comportamentul anti-democratic al lui Victor Ianukovici.
Dacă ar fi inocent, premierul ar cere ridicarea imunității sale parlamentare, pentru a putea lămuri acuzațiile de corupție care-i sunt aduse.
În loc de asta, el a mobilizat statul pentru a nu suporta rigorile legii.
Premierul socialist de la București trebuie oprit, fiindcă își propune acum să desființeze instituțiile care se ocupă de anchetarea corupției.
Pleacă!, îi strigă lui Ponta cetățenii români care vor o viață demnă și cinstită.
Vorbesc în numele lor și cer aici același lucru!"
UPDATE: Martin Schulz , preşedintele Parlamentului European, a propus ca problema Ponta să fie discutată în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutată în plen.
Manfred Weber, liderul grupului popular european, a propus luni discutarea de urgență a cazului Victor Ponta și a situației politice create în România de urmărirea penală a acestuia, declarându-se îngrijorat de faptul că partidele aflate la putere la București vor să blocheze investigarea premierului Ponta.
“Președintele PPE, Manfred Weber, a preluat solicitarea pe care am făcut-o dimineață de a avea o dezbatere despre situația din România în reuniunea plenară. Ca și-n cazul Ungariei lui Orban Viktor, Parlamentul European a decis să investigheze abuzurile lui Victor Ponta în comisia de libertăți civile (care anchetează derapajele statului de drept) și, după aceea, să voteze o rezoluție în plen. Ponta trebuie chemat să dea socoteală! Voi vorbi în această seară, în plenul de la Strasbourg, despre agravarea crizei politice de la București”, a scris pe contul său de Facebook europarlamentarul Cristian Preda.
Liderul popularilor europeni a postat luni, pe Twitter, mai multe mesaje referitoare la cazul Ponta:
“Este inacceptabil că premierul Ponta vrea să folosească majoritatea parlamentară pentru a obstrucționa justiția. Este acuzat de fraudă”, spune Weber, într-una din aceste postări.
“Trebuie să li se permită procurorilor să ancheteze fără restricții și să facă lumină în ceea ce privește acuzațiile aduse premierului României”, mai spune în alt mesaj, după ce într-o altă postare se declarase deja îngrijorat de informațiile venite din România și considera inacceptabil faptul că socialiștii vor să blocheze investigația ce-l priveste pe Ponta.
CITIȚI ȘI: