Pe aceeași temă
DNA a extins urmărirea penală împotriva deputatului Sebastian Ghiţă, urmărit penal în dosarul Hidro Prahova, pentru fapte de coruptie care ar fi avut loc in timpul mandatului sau de parlamentar. Potrivit unor surse judiciare, citate de stiripesurse.ro, procurorii vor extinde şi sechestrul pe bunurile lui Ghita, acesta urmand sa includa toate firmele deputatului, inclusiv România TV.
UPDATE: Digi 24 sustine ca DNA a luat o masura extraordinara in cazul parlamentarului, care ar avea interdictie sa isi mai exercite functia. Ghita a spus ca nu are detalii despre noile acuzatii si ca, in momentul in care le va afla, le va prezenta public."M-ati informat dumneavoastra. Saptamana trecuta am primit o citatie sa ma prezint la DNA. Nu m-am gandit ca vin sa o caut pe soacra lui Moisescu (Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmarit in dosarul primarului Andrei Chiliman - n.red) ", a spus deputatul, citat de ziare.com
Ghita a spus ca organele de cercetare penala incearca sa scoata din joc anumiti parlamentari si ca au asteptat ca Victor Ponta sa piarda alegerile prezidentiale pentru a iesi cu diverse dosare impotriva sa si a apropiatilor lui. "Exista o dezbatere daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor exista un plan, o idee de a ne scoate din joc (...). Ma gandesc ca ar fi bine sa nu se intample lucruri rele, dar nu poti sa stii. In noiembrie au fost alegeri, dupa cum se vede, impotriva premierului au aparut acum (acuzatii - n.red), impotriva familiei sale, impotriva mea, a cercului relational", a declarat Ghita.
Intrebat daca se teme ca va fi suspendat din functia de deputat, el a raspuns: "Mi-e tare teama ca o astfel de chestiune nu se poate intampla decat cu voia Camerei din care facem parte".
Deputatul a fost rugat sa detalieze ce a vrut sa spuna cu planul DNA de a scoate din joc parlamentari social-democrati. "Nu-mi dau seama exact ce se intampla azi in Romania. E putin suspect ca, dupa multi ani de zile, imediat ce o zona din sfera politica pierde alegerile, impotriva ei apar dosare", a precizat Ghita, spunandu-le jurnalistilor ca trebuie sa intre in sediul DNA Ploiesti, pentru ca a fost programat la o anumita ora si intarzie din cauza lor.
Procurorii ar urma să formuleze şi o cerere de încuviinţare a reţinerii şi arestării către Camera Deputaţilor.
Ghiţă avea deja sechestru pe bunuri în valoare de două milioane de euro, fiind cercetat sub control judiciar, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, în dosarul în care este cercetat și Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Iulian Hertanu, cumnatul lui Ponta, acuzat de constituire de grup infractional organizat
Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta, este cercetat de procurori dupa ce, impreuna cu alte persoane, ar fi constituit un grup infractional care a actionat in vederea castigarii frauduloase a contractului de extindere retele de canalizare in orasul Comarnic.
Grupul a intrat in atentia procurorilor "pentru insusirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, si sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat''.
Iulian Herțanu, cumnatul premierului Ponta, ar fi fost reținut, potrivit Realitatea TV, în dosarul cu un prejudiciu de peste 10 milioane de lei în care DNA Ploiești a făcut 14 percheziții, la mai multe adrese, printre care și sediul unor firme din familia lui Ponta și la domiciliul cumnatului acestuia.
Dosarul are ca obiectul contractul de extindere a canalizării din orașul Comarnic, județul Prahova, contract câștigat în ianuarie 2012 de firma Grossmann Engineering Group, deținută de Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Contractul în valoare de 10,750 milioane de euro a fost obținut de Grossmann și Euro Construct Trading 98, din celebra grupare Golden Blitz (compania este deținută de Dan Besciu și Sorin Vulpescu, foști parteneri ai lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea).
Hidro Prahova SA, cea care a acordat contractul, este o societate a adminsitrațiilor locale în care Consiliul Județean Prahova deține aproape 84% din acțiuni, restului pachetului fiind împărțit între consiliile localităților din județ.
Pentru afaceri ilegale ale Hidro Prahova a fost trimis în judecată și deputatul PSD Mircea Roșca, fost director general al sucursalei Sinaia.
Potrivit unor surse judicare citate de Agerpres, deputatul Sebastian Ghiță, prietenul lui Ponta, este și el urmărit penal în acest caz.
De asemenea, Mircea Cosma (președinte CJ Prahova) și fiul acestuia, Vlad Cosma (deputat PSD), au fost puși sub urmărire penală și sub control judiciar. Mircea Cosma nu mai poate exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova pe timpul celor 60 de zile de control judiciar.