Pe aceeași temă
Șicanele au continuat inclusiv pe aeroportul Otopeni, familia Săcărin, care a adoptat-o pe Sorina, fiind reținută pentru o așa zisă verificare amănunțită a tuturor actelor efectuată de polițiștii de frontieră până au pierdut avionul pentru care aveau cumpărate bilete și au fost nevoiți să plătească alte bilete mult mai scumpe pentru a putea pleca de pe Aeroportul Otopeni.
Poliția de Frontieră s-a justificat prin faptul că au fost obligați să verifice documentele de călătorie cu mare atenție, inclusiv hotărâri ale instanţei, pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile de ieşire din ţară, iar pe durata controlului "s-a închis poarta de îmbarcare, motiv pentru care persoanele respective si-au reprogramat călătoria la o cursa în direcţia Frankfurt, în aceeaşi dimineaţă".
Comunicatul integral al Poliției de Frontieră:
"În data de 21.07.2019, la ora 5.15, la Aeroport Internaţional Henri Coandă, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, doua persoane care s-au legitimat cu paşapoarte emise de autorităţile din SUA. Acestea călătoreau împreună cu un minor, pentru care au prezentat un paşaport românesc.
Conform procedurilor specifice, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări amănunţite cu privire la documentele de călătorie ale minorului (uzuale în situaţia călătoriei în străinătate a unui cetăţean român minor), inclusiv hotărâri ale instanţei, pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile de ieşire din ţară de către acesta, în conformitate cu Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că persoanele îndeplineau toate condiţiile prevăzute de lege, fiindu-le permisă continuarea călătoriei.
Menţionăm faptul că pe timpul derulării procedurilor respective, cursa programată să decoleze la ora 5.35, a închis poarta de îmbarcare, motiv pentru care persoanele respective si-au reprogramat călătoria la o cursa în direcţia Frankfurt, în aceeaşi dimineaţă.
De asemenea, facem precizarea că pe timpul derulării verificărilor de frontieră, părinţii au manifestat o atitudine deschisă pentru a pune la dispoziţia poliţiştilor de frontieră înscrisurile necesare cu privire la călătoria minorului".
Ajunsă în Statele Unite, Sorina a devenit cetățean american, orice acțiuni în justiție continuate în țară, atât de procurorul general sau de Sectia Specială fiind sortite eșecului, practic acum trebuind să ceară extrădarea unui cetățean american în vârstă de 8 ani fără motive întemeiate.
****
Reamintim că Judecătoria Slatina a decis ca Sorina poate pleca din țară alături de noii părinți, români stabiliți de mai mulți ani în SUA. Instanța din Slatina a respins cererea de ordonanță președințială formulată de procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorul general a anunțat deja că o va contesta, dar este deja tardiv.
Procurorul general Bogdan Licu a cerut instanței și revizuirea adopției internaționale în cazul Sorinei, însă Curtea de Apel Craiova a respins solicitarea. Astfel, decizia inițială, prin care s-a încuviințat adopția internațională a fetiței în vârstă de 8 ani rămâne valabilă. În acest caz, decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Sorina a fost luată, pe 21 iunie, de către procurorul de caz din locuinţa familiei asistentei maternale din Baia de Aramă, unde locuia de la vârsta de un an şi două luni. Procurorul, însoţit şi de un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj, a descins cu mascaţii la familia respectivă pentru a efectua o percheziţie domiciliară, pe motiv că fetiţa era adoptată de familia din Craiova care are şi cetăţenie americană, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, iar asistentul maternal o deținea ilegal pe Sorina de câteva luni.