Pe aceeași temă
Avocata susţine că procurorul Mihaiela Iorga Moraru de la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a reţinut paşaportul Sorinei, fără a exista o hotărâre a unei instanţe în acest sens, transmite Agerpres.
„Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a reţinut paşaportul acestui copil, cerându-l de la Direcţia de paşapoarte. Potrivit hotărârii judecătoreşti care nu a fost desfiinţată, Gabriela şi Ramona Săcărin sunt părinţii acestui copil.
Ei au făcut o cerere de eliberare a paşaportului, însă paşaportul a fost cerut de procurorul Iorga Moraru pentru a împiedica acest copil să plece din ţară. Aceasta este o restrângere a libertăţii de circulaţie.
De fapt, este un control judiciar informal pe care această doamnă procuror l-a impus fără a fi supus controlului instanţelor de judecată.
Oprim copilul în ţară şi statul român ia măsuri fără probe, în baza unui fake news.
Întreb şi eu – această secţie (SIIJ – n.r.) este competentă, plecând aşa de la un presupus dosar de adopţie, că nu ştiu ce suspiciune a fost aici, că vai nu ştiu ce judecător nu ştiu ce a făcut, să cerceteze pe oricine? Să cerceteze paşaportul Sorinei şi adopţia?”, a spus avocata familiei adoptive.
Avocata mai susţine că Mihaiela Iorga Moraru a făcut presiuni asupra mamei adoptive, Ramona Săcărin, pentru ca aceasta să dea informaţii despre judecători.
„Doamna procuror Mihaiela Iorga Moraru, inclusiv în timpul audierii pe care a făcut-o Ramonei Săcărin, a făcut diverse presiuni asupra acesteia să-i dea date despre judecători.
Aşa cum se făcea pe vremea DNA şi toată lumea a condamnat aceste acţiuni ale procurorilor abuzivi, că de asta s-a făcut Secţia asta, pentru procurorii abuzivi, doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnică, nu ştiu, demnă de o cauză mai bună, pentru că doamna Săcărin nu era aici inculpat, era martor, a făcut presiuni asupra ei să declare ceva împotriva judecătorilor”, a precizat avocata.
Procurorii SIIJ au deschis o anchetă pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopţie internaţională a fetiţei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, în urmă cu două săptămâni, o percheziţie la domiciliul asistentului maternal pentru a o lua pe fetiţă.
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat în instanţă decizia judecătorilor prin care fetiţa din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie şi a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră.