ÎCCJ a decis că procesul lui Tăriceanu, în care e acuzat de mărturie mincinoasă, poate începe

Dora Vulcan | 10.02.2017

Curtea Supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ) a decis vineri că procesul în care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului poate incepe. Magistratii Inaltei Curti au respins contestatia depusa de Tariceanu si au dispus inceperea judecarii pe fond in acest dosar. Urmează ca instanța să stabilească și termenul la care începe judecata pe fond.

Pe aceeași temă

 

 

Pe 28 noiembrie 2016, un judecator de la instanta suprema a respins toate cererile si exceptiile formulate de Calin Popescu-Tariceanu, fiind constatata legalitatea rechizitoriului intocmit de DNA. Tot atunci, magistratul a decis ca Dorin Marian, fost sef al Cancelariei premierului Tariceanu, inculpat si el in acest dosar, sa fie judecat separat la Tribunalul Brasov.

 

 

Presedintele Senatului a facut contestatie la acea decizie, contestatie care s-a judecat la instanta suprema si care a fost vineri respinsa, anunță Agerpres.

 

 

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul "Pădurea Snagov și Ferma Băneasa"

 

 

 

Comunicatul DNA prin care a fost anunțată trimiterea în judecată a șefului de atunci și de acum a Senatului:

 

POPESCU TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, președinte al Senatului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

  • mărturie mincinoasă,
  • favorizarea făptuitorului

  

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

La data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

 

Astfel, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre:

 

- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului),

- implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare,

- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

 

De asemenea, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin și Truică Remus, în contextul menționat mai sus, întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate mai sus și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

 

În același context, inculpatul a mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

 

Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

 

În contextul instrumentării aceleiași cauze, la data de 28 aprilie 2016, inculpatul Marian Marius Dorin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

 

De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

 

 

Declaratia lui Tariceanu la punerea sa sub urmarire penala: 

 

"Nu am de ce sa-mi dau demisia din functia de presedinte al Senatului. Ok, poti sa fii suspect, in ochii lor toata lumea e suspecta"

 

Pus sub urmarire penala de procurorii DNA Brasov, Tariceanu a fost intrebat daca-si va da demisia din functia de presedinte al Senatului, procurorii acuzandu-l de comiterea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa. Procurorii il mai acuzau ca ar fi mintit sub juramant cand a dat declaratii ca martor despre Tal Silbersteien, Dan Andronic, Remus Truica si alti inculpati din dosarul Ferma Baneasa.

 

 

"Sigur ca raman presedinte al Senatului, atata vreme cat colegii mei imi vor acorda increderea, n-am de ce sa nu raman. Nu, fara niciun fel de indoiala n-am de ce sa-mi dau demisia. In momentul de fata, atata vreme cat procurorii mi-au adus la cunostinta ca sunt suspect. Suspect, da, ok, poti sa fii suspect. In ochii lor toata lumea e suspecta, sa stiti", a spus atunci Tariceanu.

 

 

Intrebat in ce masura ancheta procurorilor DNA i-ar putea influenta viitorul politic, copresedintele ALDE a mentionat ca este posibil ca anumiti oameni sa isi puna semne de intrebare in ceea ce il priveste, chiar si daca o instanta de judecata va stabili ca el este nevinovat.

 

 

"Orice astfel de masura nu poate sa ramana fara efecte. Faptul ca eu sunt increzator in ceea ce a fost comportamentul meu 26 de ani - de cand sunt in politica, faptul ca nu am facut compromisuri sigur ca mi-a creat o anumita imagine si un anumit profil. Daca vine o astfel de actiune probabil ca sunt oameni care vor avea anumite semne de intrebare. Aceasta actiune are consecinte imediate in ceea ce ma priveste; daca peste ceva timp o instanta o sa hotarasca ca sunt nevinovat, toata aceasta consecinta defavorabila nu se sterge", a afirmat Tariceanu.

 

 

"De aici rezulta un lucru: ca cei care sunt procurori, pe langa faptul ca au ambitia sa se remarce, trebuie sa aiba si responsabilitate. Nu neaparat fata de persoana lui Calin Popescu Tariceanu, ci fata de pozitia pe care eu o detin in momentul de fata, ca presedinte al Senatului, pentru ca eu reprezint, ca presedinte, Parlamentul-una dintre cele doua camere ale Parlamentului", a mai spus el.

 

 

 

Contextul inculpării lui Tăriceanu

 

 

 In 19 mai, DNA i-a trimis in judecata pe Paul Lambrino si pe omul de afaceri Remus Truica in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov.

 

Conform rechizitoriului procurorilor, "acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe.

 

 

Pe de o parte, inculpatul Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care inculpatul Truică Remus o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.

 

 

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22