CCR a admis neconstituționalitatea Legii pentru înființarea Editurii Pedagogice

Redactia | 19.04.2018

Curtea Constituțională a admis sesizările de neconstituționalitate ale PNL, USR, PMP și grupul minorităților din Parlament privind Legea care prevede transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni, transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Editura Didactica si Pedagogica a fost înființată prin ordonanță de urgență, iar în urmă cu o lună Parlamentul a adoptat legea de aprobare a respectivei OUG.

 

Intr-un comunicat remis presei cu acea ocazie, USR si PMP anuntau ca vor sesiza CCR referitor la lege, aratand ca, "in ciuda obiectiilor ridicate de Consiliul Concurentei si de Consiliul Legislativ cu privire la impactul anticoncurential pe care acest proiect de lege l-ar putea avea, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei Nationale, sfideaza recomandarile institutiilor abilitate si incalca principiile democratice si liberale care ar trebui sa guverneze economia de piata".

 

Si parlamentarii PNL au contestat la CCR aceasta lege, sustinand ca este neconstitutionala in integralitate.

 

In sesizare se mentioneaza ca ordonanta nu cuprinde prevederi de natura a constitui drept comun, nu reglementeaza raporturi sociale ori conduite umane, nu se aplica pentru cazuri generale si impersonale, ci are un destinatar individualizat, agent economic privat cu capital de stat.

 

Prin continutul si efectele juridice produse ordonanta are prin urmare un caracter individual, fiind dată "intuitu persoane", fiind departe de cerintele constitutionale si de practica Curtii Constitutionale referitoare la cerintele si rigorile actului normativ, lege sau ordonanta a Guvernului. In raport de obiectul si continutul ei, respectiv infiintarea unei societati pe actiuni si aprobarea actului constitutiv, actul juridic in sine "negotium iuris" este unul propriu unei autoritati sau unui organ administrativ si nu organului legislativ, sustine PNL.

 

Aceștia au precizat că Editura Didactică şi Pedagogică SA nu este o autoritate publică sau instituţie publică, ci este un agent economic cu capital privat. "Procedând aşa, practic, statul îşi preconstituie un adevărat monopol pe piaţa manualelor şcolare şi a tuturor celorlalte manuale şi materiale didactice ce sunt trecute la obiectul de activitate al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA. Toţi ceilalţi agenţi economice nu vor mai avea acces pe această piaţă, nu ca urmare a unei concurenţe reale, a jocului dintre cerere şi ofertă, ci exclusiv în baza unei decizii subiective, în esenţă, argumentată exclusiv pe motive de oportunitate", se preciza în sesizare, potrivit Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22