Pe aceeași temă
Ulterior, urmează să fie stabilită şedinţa de judecată în care sesizarea va fi analizată, informeaza Romania libera.
O instanță a Tribunalului București a decis să trimită la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate ridicată de candidatul independent Liviu Avram la funcția de primar general al Capitalei. El și-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal București pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu această i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susținere, a depus o lista cu doar trei semnături, informeazăHotNews.ro
Jurnalistul Adevărul Liviu Avram a sesizat Tribunalul București cu privire la două articole din Legea alegerilor locale, printre care și cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
Liviu Avram, redactorul sef adjunct al cotidianului Adevarul, si-a depus candidatura, ca independent, cu doar trei semnaturi, tocmai pentru a putea ajunge la CCR si a demonstra ca organziarea alegerilor intr-un singur tur este incorecta pentru a democratie, potrivit HotNews.
Liviu Avram a scris de-a lungul timpului multe articole in care a demonstrat neconstitutionalitatea articolului care prevede organizarea alegerilor pentru primari intr-un singur tur de scrutin. Ziaristul spune ca nu va face apel la hotărârea de respingere a candidaturii.
Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11,20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. la functia de primar general al Capitalei. A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, scrie Adevarul.
Jurnalistul Liviu Avram a confirmat pentru HotNews ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei.
El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca "regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie".
Alineatul articolului 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaților independenți să depună o lista cu susținători de cel puțin 1%, ceea ce pentru municipiul București ar însemna peste 18.000 de semnături. Odată cu contestația față de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat și excepția de neconstituționalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerință excesiva asupra dreptului de a fi ales.
Citeste textul integral al argumentatiei jurnalistului Liviu Avram, asupra careia se vor pronunta judecatorii CCR, in Adevarul.