CCR admite sesizarea Avocatului Poporului privind formularea recursului in casatie

Dora Vulcan | 21.06.2016

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis marti exceptia de neconstitutionalitate inaintata de Avocatul Poporului privind formularea recursului in casatie, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 


'S-a admis (exceptia - n.r.), textul este neconstitutional, pentru ca incalca accesul la justitie, conditionandu-te de avocat pentru formulare, sustinere', a declarat judecatorul CCR Tudorel Toader, dupa sedinta Curtii.

 Pe 11 noiembrie 2015, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4) indice 1 teza intai si art. 440 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala.

 In opinia Avocatului Poporului, formularea recursului in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata instantei supreme, sub sanctiunea restituirii sau respingerii cererii, este neconstitutionala.

 

 


Avocatul Poporului sustinea ca aceste prevederi contravin unor dispozitii din Legea fundamentala, unor prevederi din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

 Avocatul Poporului sublinia ca accesul liber la justitie reprezinta facultatea fiecarei persoane de a se adresa unei instante judecatoresti pentru apararea drepturilor sale sau valorificarea intereselor ei legitime.

 Potrivit AP, prin instituirea obligativitatii formularii recursului in casatie, printr-un avocat care poate pune concluzii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca o conditie de admisibilitate a exercitarii caii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justitie, aspect care se constituie intr-o veritabila interventie a statului in configurarea si structurarea acestui drept fundamental.

 


Obligatia formularii cererii prin avocat in etapa procesuala a recursului in casatie este, in opinia Avocatului Poporului, o conditie 'excesiva'. Astfel, se impune inculpatului, partii civile si partii responsabile civilmente o sarcina excesiva, de natura sa produca un dezechilibru in defavoarea justitiabilului, in sensul ca acesta trebuie sa suporte costurile (plata avocatului) sau sanctiunile procedurale (respingerea sau restituirea pe cale administrativa a cererii), dupa caz, explica Avocatul Poporului.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22