CCR amana analiza obiectiilor Guvernului in cazul conversiei creditelor in franci elvetieni

Vlad Toma | 23.11.2016

Guvernul Romaniei a contestat, in 24 octombrie, la Curtea Constitutionala, legea adoptata de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. Legea a fost contestata la CCR de Guvern deoarece Parlamentul nu a aprobat amendamentele Executivului.

Pe aceeași temă

 

Pe agenda Curtii Constitutionala se afla astazi discutarea acestei obiecții de neconstituționalitate formulata de Guvernul Romaniei la Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

 

UPDATE: Curtea Constitutionala a amanat pentru 18 ianuarie discutarea acestei sesizari, anunta televiziunile de stiri.

 

Premierul Ciolos a declarat atunci ca Guvernul a decis sa conteste aceasta lege pentru a inlatura riscul ca ea sa fie contestata in viitor de o banca: "Daca sunt probleme de constitutionalitate, sa le clarificam acum. Exista riscul ca ea sa produca efecte si sa fie atacata peste cateva luni de o banca, iar cei afectati sa fie atunci si mai afectati. Nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cresterea cursului francului elvetian oamenii sa aiba probleme acum. Vrem ca aceasta lege sa fie aplicata fara riscul ca ea sa fie atacata ulterior, dupa ce ea incepe sa isi faca efectele," a spus premierul.

 

Dacian Ciolos a precizat ca Guvernul nu este impotriva acestei legi.

 

Costin Borc, ministrul Economiei, afirmase cu putin timp inainte de contestare legii ca Guvernul sustine rezolvarea problemelor sociale aparute in urma cresterii francului elvetian si corectarea abuzurilor unor banci, insa trebuie tinut cont si de dezavantajele pe care o astfel de lege le-ar aduce anumitor categorii de cetateni.

 

Vicepremierul considera ca este necesar ca noua lege sa nu dea avantaje nemeritate celor care au luat credite in franci elvetieni doar pentru a face afaceri mai bune: "Guvernul sustine un punct de vedere echilibrat, care sa ia in calcul cazurile sociale si sa corecteze eventualele abuzuri ale bancilor, dar care sa nu dea un avantaj nemeritat celor care au luat cu buna stiinta credite in CHF pentru a face afaceri mai bune," a afirmat Borc.

 

Ministrul considera ca, daca exista cazuri in care bancile au profitat de nestiinta clientilor, atunci acestea trebuie sa gaseasca solutii: "Toate cazurile sociale, ale celor care nu pot plati niste credite pe care le-au luat pentru a avea o locuinta ceva mai buna, trebuie rezolvate. Si bancile care au profitat de nestiinta sau de lipsa de informare a acestor clienti trebuie sa gaseasca solutii pentru ei."

 

Borc atrage insa atentia ca aceasta lege a conversiei ii dezavantajeaza pe cei care au luat credite in lei si care si-au platit ratele la timp : "Ceea ce mi se pare grav este ca ajungem in situatia in care cei care au luat credite in lei, au fost precauti, au platit si platesc ratele la timp sunt clar defavorizati in fata celor care au vocea mai puternica."

 

Ministrul Economiei a criticat atunci pozitia parlamentarilor care sustin nerespectarea regulilor jocului in acest caz: "Au fost ieri parlamentari care au apreciat pozitia Guvernului si au sprijinit-o in discutiile din comisie. Dar sunt si alti parlamentari, teoretic apropiati de ideile guvernului, care prin pozitia lor, nu fac decat sa spuna ca e mai bine sa fii smecher si cu gura mare, decat corect, muncitor si sa respecti regulile."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22