CCR amână pe 25 septembrie dezbaterea sesizării lui Iohannis pe Codul de procedură penală

Redactia | 11.07.2018

Curtea Constituțională a dat termen 25 septembrie pentru dezbaterea sesizării prezidențiale pe modificarea Codului de procedură penală, afirmă G4Media, citând surse din cadrul CCR. Judecător raportor este Daniel Morar, fostul șef al DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

CCR va discuta Codul de procedură penală și săptămâna viitoare, pe 18 iulie, la sesizarea PNL, USR și a Înaltei Curți de Casație. Nu este clar în acest moment dacă o decizie finală va fi dată săptămâna viitoare sau dacă ea va fi amânată pentru luna septembrie, atunci când va fi dezbătută și sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis, scrie G4Media.ro

 

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut marți președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, să stabilească termenul de discutare a sesizării de neconstituționalitate a Codului de Procedură Penală după ce Comisia de la Veneția va da un verdict, adică undeva prin luna octombrie.

 

Legea de modificare a Codului de procedură penală (CPP), adoptată luna trecută de Parlament, conţine prevederi care ar putea afecta dosarele lui Liviu Dragnea sau care au legătură cu el: Tel Drum, Belina, Angajările fictive (în care liderul PSD a primit 3 ani şi jumătate de detenţie efectivă), ba chiar şi dosarul Referendumul (în care Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare). Legea conţine mai multe prevederi care schimbă regulile de administrare a probelor şi care vor îngreuna sau face chiar imposibile anchetele penale, după cum a arătat DNA într-o analiză privind impactul schimbărilor legislative.

 

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat luni seară, într-o ședință cu program prelungit, modificările controversate aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de procedură penală.

 

S-au înregistrat 175 de voturi ”pentru”, 78 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

 

Actul normativ a fost discutat rapid, tot luni, în comisia condusă de Florin Iordache, și trimis, după ora 18:00, plenului Camerei.

 

Pentru a putea fi adoptat rapid, conducerea Camerei Deputaților a decis, ad hoc, să schimbe și ziua de vot final, care potrivit Regulamentului, este miercurea.

 

Ședința de plen a Camerei Deputaților a fost condusă cu mână forte de Gabriel Vlase, care a tăiat în repetate rânduri microfonul parlamentarilor Opoziției, împiedicându-i să vorbească.

 

În cadrul dezbaterilor generale, liberalii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională ”această eroare” pe care a făcut-o majoritatea PSD, ALDE, UDMR.

 

“Acest proiect de lege este o cârdăşie a infractorilor politici pentru că aţi scăpat inclusiv infracţiunile de corupţie, de evaziune fiscală”, a declarat deputata PNL Raluca Turcan.

 

”Aceste modificări ne vor crea o stare de nesiguranță de a merge ziua în amiaza mare pe stradă”, a atras atenția și deputatul USR Stelian Ion.

 

“Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată! Să vânăm lupi și mistreți, nu cerbi. Pentru că lupii nu-i poți agăța pe pereți ca trofeu”, a explicat deputatul ALDE Varujan Vosganian necesitatea modificărilor aduse Codului de procedură penală.

 

”Ne-am săturat de abuzuri. Am spus asta în programul de guvernare, că vrem să punem capăt abuzurilor. trebuie să aducem odată și odată normalitatea în România”, a susținut, la rândul său, și deputatul PSD Florin Iordache.

 

Parlamentarii USR și PMP au protestat împotriva modalității rapide de adoptare a modificărilor aduse Codului de procedură. Toți deputații USR au purtat în timpul ședinței de plen tricouri cu mesajul ”Fără penali în funcțiile publice”, în vreme de deputatul PMP Robert Turcescu a înșirat pe holul Camerei foile raportului de peste 300 de pagini elaborat de comisia condusă de Florin Iordache. Turcescu a filmat acest demers şi l-a postat pe Facebook.

 

”Mizeria ordinară care se întâmplă este că ne-au fost aduse în urmă cu mai puţin de 10 minute 315 pagini de modificări. Dacă spuneţi că deputaţii au putut să studieze în ultimele 10 minute toate 315 pagini pe care le-am înşirat aici, pe mocheta sau covorul din faţa biroului domnului Dragnea, care, ca de obicei, nu binevoieşte să participe la lucrările Camerei Deputaţilor…”, a spus Turcescu.

 

Opoziția și asociațiile profesionale ale magistraților au criticat dur modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de procedură penală, despre care au spus că vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminând o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22