CCR: Anularea unui doctorat, doar dacă nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice

L. G. | 08.06.2022

Judecătorii constituționali au decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Pe aceeași temă

Judecătorii Curții Constituționale au admis în unanimitate ”excepția de neconstituționalitate și au constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Jurnalista Emilia Șercan consideră că prin această decizie, Curtea ”tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România”.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, jurnalista de investigații Emilia Șercan atacă in termeni duri decizia CCR. Aceasta susține că prin această decizie ”Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat”.

”Și acum să vă traduc decizia: un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!”, a adăugat aceasta.

Reamintim că și premierul Nicolae Ciucă este în atenția opiniei publice cu teza sa de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan susține că premierul a plagiat cel puțin 42 de pagini din teza sa de doctorat din 2003, însă Ciucă a respins acuzațiile și a spus că aceasta “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv“.

G4Media.ro scrie că potrivit unor specialiști în domeniul educației, decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004) care spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte. Astfel, singurul mod în care un doctorat plagiat poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție.

Prevederile Art. 1, alin. 6 din Legea Contenciosului administrativ:

(6) Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului.

Înalta Curte de Casatie și Justiție (ICCJ) a decis în iunie 2012, definitiv si irevocabil, într-o astfel de speță, că universitatea nu poate anula o diplomă emisă nelegal.

 

Articolul 70 din Legea educației naționale nr.1/2011, declarat neconstituțional, stipulează:

În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.

(2) Reacreditarea şcolii doctorale se poate obţine după cel puţin 5 ani de la pierderea acestei calităţi, numai în urma reluării procesului de acreditare, conform art. 158.

(3) Redobândirea calităţii de conducător de doctorat se poate obţine după cel puţin 5 ani de la pierderea acestei calităţi, la propunerea IOSUD, pe baza unui raport de evaluare internă, ale cărui aprecieri sunt validate printr-o evaluare externă efectuată de CNATDCU. Rezultatele pozitive ale acestor proceduri sunt condiţii necesare pentru aprobare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

(4) Conducătorii de doctorat sunt evaluaţi o dată la 5 ani. Procedurile de evaluare sunt stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la propunerea CNATDCU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22