Pe aceeași temă
Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.
Social-democraţii susţin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară, scrie Mediafax. De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.
Social-democraţii atrag atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.
Totodată, autorii sesizării susţin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative”.
OUG care îngheață OUG 114 și salariile aleșilor, respinsă în comisiile din Senat controlate de PSD
Comisia pentru buget si cea economica din Senat au respins pe 7 februarie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2020 prin care au fost înghețate indemnizațiile demnitarilor.
Ordonanța a fost adoptată de guvern pe 6 ianuarie și publicată în MO pe 9 ianuarie. Prin ea, guvernul Orban a reparat multe dintre măsurile impuse de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici prin celebra OUG 114 din 2018.
Astfel, Comisia economică (președinte Viorel Arcaș) și Comisia de buget (președinte Daniel Zamfir) au adoptat miercuri Raportul comun de admitere a proiectului de lege pentru respingerea OUG 1/2020, trimis către plenul Senatului. Camera Deputaților este camera decizională.
”Trebuie sa-i oprim!
PSD vrea să respingă OUG1/2020 în Parlament!
De ce? Simplu.
Prin aceasta ordonanță le-am înghețat salariile și sunt DISPERAȚI. Nu-i interesează stabilitea economica a României, este vorba doar despre buzunarul lor! Vor salarii mai mari cu orice preț. Credeți că le merita?
Al doilea motiv est OUG114/2018. Vor să resusciteze ordonanța care a DESTABILIZAT economia României în 2019. Ordonanță care a alungat investitorii, a distrus sectoare intergi din economie, a amânat vânzarea licențelor 5G etc.
Trebuie să ajungem la anticipate pentru a schimba majoritatea parlamentară. Altfel, în câteva luni aceasta grupare toxica numita PSD va distruge Romania.
Tot ce vor ei este să mai dea câteva tunuri pe ultima suta de metri și să-și umple buzunarele.
Daca așteptam până în decembrie cu acest Parlament vom avea nevoie de decenii să reparam ce vor distruge ei.
Trebuie să-i oprim!” - scrie ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.
Ce prevede ordonanta de urgenta 1
eliminarea taxei pe active bancare și a taxei de 2% pentru companiile din sectorul energetic,
obligația de majorare suplimentară a capitalului fondurilor de pensii,
înghețarea punctului de amendă la 145 de lei.
încetarea detașărilor de la stat a mii de angajați din mediul privat,
înghețarea indemnizațiilor pentru demnitari, dupa majorarea salariului minim cu 7,2% pentru anul 2020, la nivelul lunii decembrie 2019;
înghețarea unor sporuri și suspendarea plata pensiilor speciale pentru aleșii locali.
suspendarea aplicarii prevederilor din Codul Administrativ privind pensiile speciale pentru alesii locali pana la 1 ianuarie 2021;
nivelul sporurilor pentru angajatii din institutiile publice care a fost stabilit la nivelul cuantumului de luna decembrie 2019 pentru anul 2020;
eliminarea obligatiei de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii precum si prevederile legate de comisioanele de administrare;
eliminarea taxei de 2 la suta pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, incetarea detasarilor din sectorul privat in institutii de stat;
desființarea Fondului de Dezvoltare si Investitii la data incetarii derularii contractelor aflate acum in desfasurare, se elimina taxa pe activele bancare si este inghetat punctul de amenda la nivelul de 145 de lei.