Pe aceeași temă
Legea ar trebui sa-i permita unui barbat care executa o sentinta cu inchisoare sau detentiune pe viata sa-si amane executarea condamanarii daca are un copil in varsta de pana un an, o prevedere de care se bucura doar femeile detinute, in baza principiul egalitatii in drepturi, coroborat cu elementele fundamentale ale vietii de familie, scrie Ziare.com.
Judecătorii constituționali și-au bazat decizia pe o prevedere care permite femeilor care au un copil cu vârsta mai mică de un an să-și amâne executarea pedepsei. Astfel că pentru a respecta principiul egalității în drepturi, coroborat cu elementele fundamentale alevieții de familie, și bărbații trebuie să beneficieze de același tratament ca și femeile.
Astfel motiveaza Curtea Constituttionala de ce a declarat neconstitutional, in septembrie 2019, un articol din Codul de Procedura Penala. Decizia a fost luata cu opinia separata a judecatorilor Livia Stanciu si Simina Tanasescu.
Este vorba de articolul 589 alin. (1) lit. b) fraza intai teza a doua: "(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri: [...] b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. [...]".
"Curtea Constitutionala constata ca, odata ce legiuitorul a decis sa reglementeze ca motiv de amanare a executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata cazul ingrijirii unui copil mai mic de un an, trebuia sa o faca intr-un mod compatibil cu prevederile art.16 alin.(1) coroborate cu cele ale art.26 alin.(1) din Constitutie, fara sa excluda barbatii condamnati, ci oferind posibilitatea unei evaluari efective, de la caz la caz, cu acordarea unei amanari a executarii pedepsei privative de libertate tuturor persoanelor condamnate, indiferent de sex, care au un copil mai mic de un an si a caror situatie impune o atare masura," explica CCR, la finalul unei motivari care se intinde pe 11 pagini.
Situațiile în care se aplică regula
Curtea a constatat ca exista situatii in care copilul nou-nascut este privat - in totalitate sau in mare parte - de ingrijirea materna, si anume in cazul decesului mamei, al decaderii acesteia din drepturile parintesti, al abandonarii copilului, al unei boli indelungate sau in orice alta situatie in care mama nu se ocupa de copil, iar in astfel de situatii interesul superior al copilului poate sa reclame ca tatal condamnat sa ramana in libertate pentru a acorda personal copilului atentia si ingrijirile corespunzatoare in primul sau an de viata.
Sub acest aspect, Curtea a observat ca, in materie de asigurari sociale, legea romana prevede dreptul la concediu de maternitate si, respectiv, paternal, precum si la concediu pentru cresterea copilului care se poate acorda atat femeilor, cat si barbatilor.
"Tinand cont de rolul important al tatalui incepand de la cea mai frageda varsta a copilului, Curtea retine ca tratamentul juridic diferentiat constand in excluderea barbatului condamnat care are un copil mai mic de un an din sfera beneficiarilor dispozitiilor de lege ce prevad posibilitatea amanarii executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata nu serveste interesului superior al copilului, ci dimpotriva - mai ales in situatiile in care copilul este privat de ingrijirea materna.
Astfel, Curtea constata ca principiul egalitatii in drepturi, coroborat cu elementele fundamentale ale vietii de familie, impune ca textul de lege criticat sa permita si tatalui condamnat sa solicite amanarea executarii pedepsei privative de libertate cu scopul de a-si ingriji copilul mai mic de un an, urmand ca instanta judecatoreasca sa aprecieze, prin raportare la ansamblul circumstantelor fiecarei spete in parte, daca o atare amanare se justifica," motiveaza CCR.
In dezacord cu decizia majoritatii, judecatorii Livia Stanciu si Simina Tanasescu sustin ca exceptia de neconstitutionalitate se impunea a fi respinsa ca neintemeiata.
Potrivit acestora, articolul din Codul de Procedura Penala instituie o exceptie de la regula punerii neintarziate in executare a hotararilor penale, respectiv vizeaza amanarea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata atunci cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an.
„Apreciem ca acordarea de catre legiuitor a posibilitatii de a obtine amanarea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata numai femeilor condamnate care sunt gravide sau au un copil mai mic de un an, iar nu si barbatilor condamnati care au un copil mai mic de un an nu creeaza discriminare intre cele doua categorii de persoane condamnate - femei si barbati -, intrucat reglementarea criticata urmareste un scop legitim si pastreaza un raport rezonabil de proportionalitate intre mijloacele folosite si scopul urmarit prin tratamentul inegal," explica cele doua.