Pe aceeași temă
Dezbaterea a fost amânată pentru 26 mai.
CCR ar fi trebuit să dezbată marți sesizările Opoziției și ale președintelui Iohannis la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, în parlament, de coaliția PSD-ALDE-UDMR.
Dezbaterile au fost amânate până marțea trecută pentru că nu au fost trimise concluziile făcute de judecătorii raportori, în cazul Codului penal fiind președintele CCR, Valer Dorneanu. iar în cel de procedură penală, Daniel Morar, scrie G4Media.
CCR a mai respins o dată modificări aduse celor două coduri de coaliția PSD-ALDE-UDMR pe motiv că au fost puse greșit în aplicare deciziile Curții Constituționale de care coaliția s-a prevalat pentru a face modificări fără nicio legătură cu substanța deciziilor Curții.
Unul dintre motivele pentru care va fi retrimis în Parlament Codul penal este articolul referitor la prescripția faptei penale.
În decizia de anul trecut prin care au respins modificări făcute Codului penal, CCR a explicat că „întreruperea termenului de prescripție, cu consecința curgerii unui nou termen de prescripție, nu poate fi raportată la persoană, ci la faptă, acesta din urmă fiind criteriul care ține de natura prescripției.”
Dar, în urma reexaminării în Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma în vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce înseamnă că nu a fost respectată decizia CCR.
Pe 10 mai, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Ambele legi îi fuseseră transmise președintelui pentru promulgare pe 2 mai.
Și PNL și USR au atacat modificările aduse celor două acte normative la Curtea Constituțională.
Modificările aduse Codului penal și celui de procedură penală au fost adoptate pe 24 aprilie de Camera Deputaților.