CCR: Dezbaterea sesizărilor președintelui și opoziției la modificarea codurilor penale, amânată

Dora Vulcan | 04.06.2019

CCR a amânat pentru a treia oară, dezbaterea sesizărilor făcute de PNL, USR și de președintele Klaus Iohannis la modificările aduse de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Codul penal și Codul de procedură penală.

Pe aceeași temă

Dezbaterea a fost amânată pentru 26 mai.

CCR ar fi trebuit să dezbată marți sesizările Opoziției și ale președintelui Iohannis la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, în parlament, de coaliția PSD-ALDE-UDMR.

Dezbaterile au fost amânate până marțea trecută pentru că nu au fost trimise concluziile făcute de judecătorii raportori, în cazul Codului penal fiind președintele CCR, Valer Dorneanu. iar în cel de procedură penală, Daniel Morar, scrie G4Media.

CCR a mai respins o dată modificări aduse celor două coduri de coaliția PSD-ALDE-UDMR pe motiv că au fost puse greșit în aplicare deciziile Curții Constituționale de care coaliția s-a prevalat pentru a face modificări fără nicio legătură cu substanța deciziilor Curții.

Unul dintre motivele pentru care va fi retrimis în Parlament Codul penal este articolul referitor la prescripția faptei penale.

În decizia de anul trecut prin care au respins modificări făcute Codului penal, CCR a explicat că „întreruperea termenului de prescripție, cu consecința curgerii unui nou termen de prescripție, nu poate fi raportată la persoană, ci la faptă, acesta din urmă fiind criteriul care ține de natura prescripției.”

Dar, în urma reexaminării în Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma în vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce înseamnă că nu a fost respectată decizia CCR.

Pe 10 mai, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Ambele legi îi fuseseră transmise președintelui pentru promulgare pe 2 mai.

Și PNL și USR au atacat modificările aduse celor două acte normative la Curtea Constituțională.

Modificările aduse Codului penal și celui de procedură penală au fost adoptate pe 24 aprilie de Camera Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22