CCR: Două persoane de același sex formează o familie asemenea unui cuplu heterosexual

Redactia | 27.09.2018

În motivarea, publicată joi, în cazul Coman-Hamilton care erau căsătoriți în Belgia, judecătorii constituționali arată că familiile formate din două persoane de același sex sunt recunoscute și protejate de Constituția României.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"In aceasta lumina, aplicand cele dispuse de instanta europeana in interpretarea normelor europene, Curtea Constitutionala constata ca relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de viata privata, precum si a notiunii de viata de familie, asemenea relatiei stabilite intr-un cuplu heterosexual, fapt ce determina incidenta protectiei dreptului fundamental la viata privata si de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si de art.26 din Constitutia Romaniei., scrie Ziare.com

Bucurandu-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea in interiorul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si indatoririlor corespunzatoare (a se vedea, in acest sens, si hotararea Curtii Constitutionale din Italia - Ordinanza n.4/2011, publicata in Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012) ", se arata in motivarea publicata de CCR.

 

Romanul Adrian Coman a salutat motivarea CCR: "Curtea Constituionala a Romaniei recunoaste, in sfarsit, ca familia noastra este la fel de valoroasa ca orice alta familie. Multumim ACCEPT, avocatelor noastre, parintilor si prietenilor nostri si tututor celor care ne-au sprijnit".

 

O reactie a dat rapid Romanita Iordache, vicepresedinte al asociatiei Accept, care a spus ca aceasta motivare face din referendum un demers si mai inutil decat era inainte.

 

"Decizia de astazi confirma inca o data ca familia gay este egal valoroasa cu orice alta familie. Referendumul devine total inutil, din orice punct de vedere, intrucat Constitutia Romaniei pune deja semn de egalitate, in lumina articolului 26, intre familia heterosexuala casatorita si cuplurile de acelasi sex, chiar daca acum nu exista o forma juridica de inregistrare a acestor relatii de familie. Parteneriatul civil trebuie reglementat de urgenta de Parlament", a declarat Iordache, potrivit paginii de Facebook a Asociatiei Accept.

 

Relu Adrian Coman, cetatean roman, si Robert Claibourn Hamilton, cetatean american, au locuit impreuna timp de 4 ani in Statele Unite inainte de a se casatori la Bruxelles, in 2010.

 

In 2012, cei doi au solicitat autoritatilor romane eliberarea documentelor necesare pentru ca Relu Adrian Coman sa poata lucra si locui cu caracter permanent in Romania impreuna cu sotul sau.

 

Autoritatile romane au refuzat insa sa ii acorde lui Robert Claibourn Hamilton acest drept de sedere, printre altele pentru motivul ca el nu putea fi calificat in Romania drept "sot" al unui cetatean al Uniunii, intrucat statul nu recunoaste casatoriile intre persoane de acelasi sex.

 

In noiembrie 2016, CCR a decis sa transmita intrebari preliminare catre Curtea de Justitie a UE, pentru a clarifica daca notiunea de "soti" din dreptul european privind libera circulatie include si sotii de acelasi sex.

 

CCR a intreabat CJUE daca lui Hamilton, in calitate de sot al unui cetatean al Uniunii care si-a exercitat libertatea de circulatie, trebuie sa i se acorde un drept de sedere permanenta in Romania.

 

Audierile la CJUE au avut loc in noiembrie 2017, Comisia Europeana intervenind in favoarea lui Adrian si Clai, cu argumentul ca o familie deja creata si consolidata in ani de zile nu poate disparea atunci cand trece o granita.

 

Si CJUE le-a dat dreptate celor doi pe 5 iunie 2018: "Statele membre ale Uniunii Europene nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al Uniunii prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor". Ulterior, CCR a admis in iulie anul acesta sesizarea cu privire la dreptul de libera circulatie si sedere a persoanelor casatorite de acelasi sex.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22