CCR: Dragnea nu scapă de închisoare. Vâlcov scapă de condamnarea de 8 ani și va fi rejudecat

Dora Vulcan | 11.10.2019

Liviu Dragnea rămâne în pușcărie și nu scapă de executarea pedepsei în ciuda deciziei CCR care a stabilit că a fost judecat de completuri nelegal constituite.

Pe aceeași temă

„În perioada 21 aprilie 2003 - 22 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a nesocotit prevederile constituţionale (...) iar modul atipic de poziţionare a instanţei supreme faţă de Parlament, denotă o nesocotire atât a obligaţiei de respectare a legilor, prevăzută de art.1 alin.(5) din Constituţie, cât şi a exigenţelor statului de drept, reglementate de art.1 alin.(3) din Constituţie, mai exact a loialităţii constituţionale - element intrinsec al acestuia - de care instanţa supremă trebuie să dea dovadă. 162”, se spune în motivarea CCR.

Cu toate acestea, judecătorii CCR spun că, chiar dacă prima sentinţă a fost pronunţată de complete care nu erau specializate în infracţiuni de corupţie, vor fi rejudecate doar dosarele în care nu a fost pronunțată o condamnare definitivă, inclusiv cele în care s-a dat achitare în primă instanță, se spune în motivarea deciziei CCR cu privire la completurile specializate.

„Efectele deciziilor pronunţate vizează, potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, situaţii juridice nedefinitiv consolidate. În cadrul acestei noţiuni autonome se includ cauzele aflate în curs de judecată, cele care, deşi au fost soluţionate printr-o hotărâre definitivă, pot fi contestate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, precum şi cauzele viitoare. Curtea identifică două categorii de cauze ce vizează situaţii juridice nedefinitiv consolidate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cărora urmează a li se aplica direct prezenta decizie”, se spune în motivarea CCR mai arată judecătorii CCR.

În consecinţă, marile dosare de corupţie care au fost soluţionate definitiv de Instanţa Supremă nu vor fi rejudecate iar Liviu Dragnea va rămâne în spatele gratiilor.

Printre cei care vor avea de suferit de pe urma deciziei CCR este și Victor Ponta, al cărui dosar va fi rejudecat deși a fost declarat nevinovat la instanța de fond.

Unul din marii beneficiari ai deciziei CCR va fi, însă, Darius Vâlcov, care va scăpa astfel de condamnarea la 8 ani de închisoare cu executare de la fond, iar dosarul său va fi rejudecat.

CCR a admis în iulie sesizarea privind conflictul dintre Parlament și Curtea Supremă, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de coruptie, obiecție facută de Florin Iordache în martie, căruia Dragnea i-a delegat atribuțiile sale de președinte al Camerei intrând o săptămână în concediu.

Judecatorii au constatat existenta unui conflict până în ianuarie 2019, când colegiul de conducere al Curții Supreme a decis înființarea de completuri specializate în cazuri de corupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22