CCR: Incetarea detasarii doar la cererea magistratului sau a institutiei unde este detasat

I.m. | 20.10.2017

Incetarea detasarii judecatorilor si procurorilor inainte de termen trebuie sa se faca doar la cererea magistratului sau a institutiei unde este detasat, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a constatat ca textul de lege care reglementeaza detasarile este neconstitutional, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 58 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost ridicata de Oana Schmidt-Haineala intr-un dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

'Curtea retine ca detasarea magistratilor consta in schimbarea temporara a locului de munca si reprezinta, astfel, o modificare a raportului de munca al acestora, trebuind a fi facuta cu acordul judecatorului sau procurorului. In mod simetric, incetarea detasarii inainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusa trebuie sa aiba loc la cererea judecatorului sau procurorului ori la cererea institutiei la care este detasat', se arata in motivare.

Conform aceleiasi surse, CCR a constatat ca elementele esentiale referitoare la raporturile de munca ale magistratilor trebuie reglementate prin lege, nu printr-un act cu forta inferioara acesteia, deci atat conditiile detasarii, cat si conditiile incetarii acesteia trebuie prevazute expres in statutul judecatorilor si procurorilor.

'Referitor la critica autoarei exceptiei de neconstitutionalitate privind lipsa de previzibilitate a textului de lege criticat, Curtea retine ca, potrivit jurisprudentei sale, (...) una dintre cerintele principiului respectarii legilor vizeaza calitatea actelor normative. (...) Curtea retine ca textul de lege criticat - care reglementeaza conditiile detasarii magistratilor, printre care acordul scris al judecatorului sau procurorului - nu prevede, in mod simetric, si conditiile incetarii detasarii anterior duratei pentru care s-a dispus. (...) Asadar, lipsa unui text expres (...) care sa prevada conditiile incetarii detasarii anterior duratei pentru care s-a dispus conduce la imprevizibilitatea textului de lege criticat si, astfel, la incalcarea art.1 alin. (5) din Constitutie, deoarece, de la caz la caz, in mod arbitrar, se poate decide cu privire la cariera magistratului si anume la incetarea detasarii judecatorului sau procurorului anterior duratei pentru care s-a dispus, in unele cazuri pe baza cererii judecatorului sau procurorului, iar in alte cazuri fara a exista o astfel de cerere', se mai mentioneaza in motivare.

CCR a decis, pe 21 septembrie, ca textul de lege care reglementeaza detasarea judecatorilor si procurorilor este neconstitutional, intrucat nu precizeaza si conditiile incetarii acesteia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22