CCR: Majorarile din Transporturi, blocate. Sporurile pentru doctorate sunt constitutionale

Dora Vulcan | 14.09.2016

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului privind creşterile salariale pentru angajaţii din domeniul Transporturilor, afirmând că sunt discriminatorii, a respins sesizarea privind stimulentele pentru bugetarii cu titluri ştiinţifice şi a amânat celelalte două sesizări, privind sporurile pentru angajaţiile din sănătate şi privind sporurile de risc pentru funcţionari şi demnitari.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Potrivit Curţii Constituţionale, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, adoptată de Parlament în 28 iunie, prin care salariile se majorau cu peste 57% de la 1 septembrie, este neconstituţională, fiind discriminatorie faţă de ceilalţi bugetari.

 

În privinţa acestei legi, Guvernul a obiectat asupra unui amendament ce a fost introdus în actul normativ şi adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, prin care se propune majorarea salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, respectiv o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016.

 

Judecătorii au respins însă sesizarea Executivului privind neconstituţionalitatea acordarării unor sporuri pentru anumite categorii de bugetari.

 

Un articol din legea atacată de către Guvern prevedea acordarea către personalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv.

 

Aceeaşi lege prevedea o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în coordonarea prim-ministrului şi cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care, fie sunt structuri nou înfiinţate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

 

Alte două sesizări au fost amânate pentru 11 octombrie.

 

Este vorba despre legea care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea art. 6 alin (2) din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, adoptată de Parlament în 22 iunie.

 

În cazul acestei legi, Guvernul a avut obiecţii asupra modificărilor aduse actelor normative, modificări adoptate în Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, şi anume: Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie să poată acorda personalului medical şi de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară; autorităţile administraţiei publice locale să poată acorda personalului medical şi de specialitate din spitalele publice din reţeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe ţară.

 

O altă decizie amânată este cea privind dispoziţiile proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, adoptat de Parlament în 22 iunie. Executivul a cerut CCR exercitarea controlului de constituţionalitate a amendamentelor aduse Legii, modificări adoptate în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

 

Astfel, unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizează reglementarea acordării, pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (A.N.F.P.), inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază.

 

 

***

 

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei legile prin care Parlamentul a destabilizat bugetul statului prin acordarea de sporuri salariale si diverse bonusuri. Astfel, CCR a fost sesizata cu privire la dispozitiile Legii pentru completarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, adoptata de Parlament in 8 iunie 2016. De asemenea, au mai fost atacate la CCR inca trei legi emise de Parlament: una privind statutul functionarilor publici, pe care Executivul o considera discriminatorie, una prin care se maresc salariile functionarilor din Ministerul Transporturilor şi una prin care li se acorda medicilor o serie de stimulente.

 

Lipsa banilor este principalul argument adus de Executiv. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22