Pe aceeași temă
UPDATE - Este oficial. CCR a decis că în Parlament se poate depune o moțiune și în sesiune extraordinară, iar votul se poate da și în altă sesiune decât cea în care a fost depusă moțiunea.
„În ziua de 14 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, cerere formulată de primul-ministru. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 - „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă. • Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică primului-ministru și președinților celor două Camere ale Parlamentului. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis CCR într-un comunicat remis revistei 22.
***
Judecătorii Curții Constituționale urmează să respingă, cel mai probabil, sesizarea Guvernului Orban împotriva moțiunii de cenzură depusă de PSD, au declarat surse din interiorul CCR pentru G4Media.ro.
Trăiri pătimașe ieri la CCR din moment ce minuta ședinței nici nu a putut fi redactată. Daniel Morar a trântit ușa iar colegii l-au așteptat crezând că e la toaletă. Plecase.
„Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, cerere formulată de primul-ministru al României.
Curtea Constituțională a finalizat luni deliberările, urmând ca, în cursul zilei de marți, 15 septembrie 2020, să fie redactată forma finală a minutei”, au declarat luni surse oficiale pentru Revista 22.
Potrivit acestora, luni, în prima zi de dezbateri, s-a conturat opinia majoritară ca sesizarea guvernului să fie respinsă, problema punându-se dacă judecătorii să intre pe fondul problemei sau să o respingă ca inadmisibilă.
Mai mulți judecători au insistat pentru a se intra pe fondul problemei și să respingă ambele capete de cerere formulate de Guvernul Orban.
Pe de o parte, au explicat sursele citate, să se constate că nu există conflict între guvern și parlament pe motiv că moțiunea de cenzură a fost depusă în sesiune extraordinară.
”În Constituție nu se face distincția între sesiune extraordinară și sesiune ordinară, legiuitorul constituant nu exclude posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură într-o sesiune sau în alta”, au explicat sursele citate una dintre opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor.
Potrivit participanților la dezbaterile de luni, opiniei majoritare de respingere a sesizării guvernului i s-ar fi raliat șapte din cei nouă judecători ai Curții. Doar judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, ambele numite la CCR de președintele Iohannis, s-ar fi exprimat împotrivă.
Sursele citate au mai explicat pentru G4Media.ro că o decizie nu a putut fi luată luni deoarece judecătorul Daniel Morar a părăsit ședința, trântind ușa, pe fondul unor dispute verbale cu judecătorii care au adus contraargumente ideilor sale.
”A plecast din sală la ora 15:00 și la 17:00 noi încă îl așteptam, sperând că e doar la toaletă”, au mai spus sursele citate pentru G4Media.ro.