Pe aceeași temă
Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.
În urma acestei decizii a judecătorilor constituționali, toți cei care au fost amendați în baza acestei ordonanțe se pot adresa unui judecător pentru anularea amenzii, în cazul în care nu au achitat încă amenda. În cazul în care a fost deja achitat deja cuantumul amenzii, contestarea în instanță a procesului verbal, nu mai aduce însă și rambursarea sumelor achitate.
În plus, în această perioadă, până la publicarea în Monitorul Oficial al deciziei Curții Constituționale, și corectarea OUG-ului buclucaș modificat în concordanță cu decizia CCR, Poliția nu mai poate amenda cetățenii care nu respectă restricțiile de circulație impuse de ordonanțele militare.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.
În plus, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:
confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
suspendarea temporară a activităţii;
desfiinţarea unor lucrări;
refacerea unor amenajări.
În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.
Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce „constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.
****
După decizia CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru Mediafax că Guvernul ar trebui să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru anularea amenzilor primite pentru nerespectarea stării de urgenţă.
„Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, a spus Renate Weber.
Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curţii Constituţionale, iar o eventuală ordonanţă de urgenţă trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.
„Urmează să vedem ce spune decizia Curţii Constituţionale, dar sfatul nostru a fost tot timpul ca oamenii care se consideră neîndreptăţiţi să conteste în instanţă aceste amenzi, însă am înţeles că există un număr uriaş – Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce este un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor”, a mai spus Weber.
„Noi am spus că textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o descriere a comportamentului contravenţional, ci numai o obligaţie generică de a respecta şi avem nişte sancţiuni uriaşe, cele mai mari din Europa. Ulterior am văzut că amenzile au fost date pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare, ceea ce este clar neconstituţional”, a afirmat Avocatul Poporului.