Pe aceeași temă
„A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de presedintele Romaniei si a constatat ca este constitutionala, in raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului", se arata in minuta deciziei.
Legea prevede ca in scoli se vor derula, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor, programe de educatie pentru viata, inclusiv de educatie sanitara, pentru prevenirea contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
„Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea dedusa controlului de constitutionalitate contravine dispozitiilor art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Legea fundamentala, precum si prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) si alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constitutie", sustinea Iohannis in sesizare.
Presedintele arata ca, in forma initiatorului, initiativa legislativa continea zece articole si aducea Legii nr. 272/2004 un numar de 40 modificari si completari, iar Camera Deputatilor a amendat "substantial" actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.
Seful statului indica faptul ca modificarile efectuate de deputati au un obiect de reglementare complet diferit fata de cel avut in vedere de initiator si, implicit, de Senat, incalcandu-se prevederile Constitutiei referitoare la competenta Camerei decizionale in procedura legislativa.
„Legea dedusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la intoarcerea legii, intrucat Camera Deputatilor a eludat competenta decizionala a Senatului, sustragandu-i acesteia aceasta calitate", se preciza in sesizarea la CCR.
Iohannis sublinia ca nerespectarea acestui aspect de procedura atrage neconstitutionalitatea in ansamblu a legii.
El adauga ca legea face referire la programe de "educatie sanitara", inlocuind termenul folosit in prezent - acela de programe de "educatie sexuala", subliniind ca aceasta terminologie nou introdusa impunea modificarea corespunzatoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.
In acest context, in opinia sa, legea introduce doar o modificare de forma, fara consecinte in plan juridic.
Potrivit presedintelui, totodata, din redactare nu reiese cu claritate daca norma stabileste ca programele de educatie pentru viata sunt in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor sau ca educatia sanitara este cea in vederea prevenirii acestora, iar prin eliminarea sintagmei "cel putin o data pe semestru" textul a devenit neclar.
Camera Deputatilor a votat, la inceputul lunii iunie, proiectul de lege prin care educatia sexuala va putea fi predata copiilor in scoli doar daca parintele sau tutorele isi da acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimba expresia de "educatie sexuala" in "educatie sanitara". In favoarea proiectului au votat 269 de deputati, trei s-au impotrivit iar alti 35 s-au abtinut.
USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD si PNL, prin care materia nu se mai numeste "educatie sexuala", ci "educatie sanitara", iar predarea este facuta doar cu acordul parintilor.