Pe aceeași temă
Legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese a fost atacată la CCR de 99 de parlamentari de la PSD, UDMR, minorităţi si de un reprezentant PNL.
Parlamentarii au votat in 22 iunie dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la Parlament pana in 2013, fapt care a stranit nenumarate reactii de dezaprobare in spatiul public. ANI a anuntat in luna mai ca nu sustine aceste modificari deoarece nici inainte de 2013 parlamentarii nu puteau sa isi angajeze rudele fara constrangeri legale.
Proiectul a fost initiat de deputatii Marton Arpad (UDMR), Daniel Florea (PSD) si Florin Iordache (PSD). Initiatorii considera ca era nevoie de aceasta schimbare a legii deoarece in practica s-ar fi ivit situatii "in care interpretarea interdictiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 a generat confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice".
Zeci de parlamentari ai Romaniei si-au angajat rudele la cabinetele lor, conform datelor Agentiei Nationale de Integritate. Prin actuala modificare legislativa, acestia incearca sa scape de pedepsele pe care le-ar putea primi.
In luna octombrie a anului trecut, ANI anunta ca 32 de actuali sau foşti parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator) erau în conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare. Valoare contractelor realizate cu incalcarea legii era de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro).
ANI arata de asemenea ca, în perioada 2011 - 2015, a constatat alte 22 de cazuri de membri ai parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă.