Pe aceeași temă
Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate, relatează G4Media, citând surse din interiorul CCR.
Declarații Marian Enache, președinte CCR:
Unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale
Diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției
Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate.
Impozitarea nu poate avea caracter sancționator
Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR
Articol inițial: Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale, transmite Agerpres.
Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.
Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.
Comentarii 4
nick - 08-08-2023
,,Poporul"......o gluma pentru ,,ZEI"!
RăspundeIon - 08-03-2023
Lichelele CCR sunt mai abjecte decat vulpile...Mai degraba diminueaza apetenta magistratilor loiali crimei organizate institutionale ce i-a corupt, inscaunat si promovat in mafie pentru a onora comenzile de ,,curatare a bubelor'' retelelor criminale din sistem.
RăspundeLucian Nicolescu - 08-02-2023
PSD-PNL-CCR joacă alba-neagra cu noi și cu pensiile speciale. Bătaia asta de joc ar trebui să aibă o finalitate. Una dingură: votul poporului pentru măturarea clasei politice impotente.
Răspundeesop - 08-02-2023
esop miercuri, 2 august 2023, 10:20 La 10:20 Trebuie facuta diferenta intre legea veche si legea noua ce nu are nici o legatura cu legea veche . Deciziile CCR, asa cum deja CCR s-a exprimat ,trebuiesc formulate in sprijinul functionarii Statului . Momentul actual fiind singurul etalon de care CCR ar trebui sa tina seama ca parte a al recomandarilor finale .Statul numit Romania are in fata o dubla pierdere, daca noua lege nu poate fi trimisa la promulgare si daca asa cum vedem cerintele CCR sustin anumite modificari de substanta .Pierderea banilor din PNRR si piererea banilor obtinuti ca parte a implementarii noilor legi nu prea au de a face cu respectarea principiilor deja afirmate de catre CCR .Buna functionare a Statului si respectarea dorintelor cetatenesti trebuie sa fie etalonul si preocuparea imediata a CCR.Nu ne putem juca cu dorintele natiunii .Sa speram ca modificarile cerute sa survina destul de repede spre a putea atrage banii din PNRR parte granturi si parte imprumuturi cu dobinda mica si termene laxe de returnare .Dezvoltarea Romaniei este pusa in pericol .Activitatea Legiuitorul , intra intr-o capcana ce se poate extinde la mai toate legile legiferate de catre Parlament .UE a decis si in sensul respectarii deciziilor CCR . O noua lege are dreptul sa elimine tangential alte legi care devin astfel istorie .Un drept cistigat este pierdut automat o data cu aparitia unei noi legi totul ca parte a unui drept inalienabil al Parlamentului ales de catre cetateni si nu numit .
Răspunde