CCR va judeca pe 10 mai dacă președintele Iohannis poate să refuze revocarea lui Kovesi

Redactia | 04.05.2018

Curtea Constituțională va judeca pe 10 mai sesizarea depusă de ministrul Justiției Tudorel Toader cu privire la conflictul interinstituțional declanșat de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Pe aceeași temă

 

 

CCR a fost sesizată cu cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

 

Sesizarea formulată de ministrul Justiţiei, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

 

"M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi , sesizarea ajunge la Curtea Constituţională", declara Toader pe 23 aprilie.

 

Ulterior, ministrul Justiției a detaliat motivele care l-au determinat să sesize CCR. În primul rând pentru că ministrul Justiției are „un statut special” în raport cu președintele când vine vorba de numirea și revocarea procurorilor șefi.

 

„Ministrul Justitiei pune in aplicare capitolul de justitie din programul de guvernare. Dar, desi este numit politic, și face parte dintr-un guvern, face totusi parte, prin Constitutie, din CSM, care este garantul independentei justitiei”, a justificat Toader, la Antena 3, de ce are un statut special.

 

Toader nu a uitat să reamintească faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiției.

 

In ceea ce priveste un conflict de natura constitutionala cu presedintele Klaus Iohannis, Tudorel Toader s-a aratat convins ca judecatorii CCR vor transa disputa în favoarea sa.

 

Totuși, el a specificat că în sesizarea transmisă CCR, el a invocat argumente juridice, pe care n-a știut până la ce punct trebuie să le justifice, și ce înțeleg diverse persoane cu niveluri de înțelegeri diferite, din raționamentele pe care le-a expus.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ulterior, că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la Curtea Constituţională.

 

"După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a CCR. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată sută la sută. Iar după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva. Cred că putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă", a spus Iohannis.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22