CE a declansat procedura de deficit bugetar impotriva Romaniei

Fara Autor | 04.05.2009

Pe aceeași temă

Comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a anuntat luni ca va fi declansata procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008. Acesta a avut o valoare de 5,4%. Aceleasi masuri vor fi supuse Malta, Polonia, Lituania si Letonia, comisarul Almunia nespunind insa care vor fi masurile concrete impotriva acestor tari.

Depasirea deficitului bugetar pe anul trecut a fost cauzata de cheltuieli mult mai mari decat fusesera planificate, in special in salarii pentru sectorul public si transferuri sociale, noteaza Comisia Europeana in prognoza sa de primavara, prezentata luni. Mai mult, proiectiile mult prea optimiste privind veniturile autoritatilor romane nu s-au materializat, iar o scadere brusca in colectarea veniturilor in ultimele doua luni ale anului 2008, in contextul crizei economice, a accentuat si mai mult deficitul. In linii generale acestea sint motivele pentru care CE a decis declansarea procedurii de deficit excesiv.

Comisia Europeana a anuntat o flexibilizare a Pactului de Crestere si Stabilitate - in care este prevazuta limita de 3% deficit bugetar - in noiembrie 2008, cand a anuntat planul de relansare economica - insa el se aplica numai din acest an. Prin urmare, Romania nu are nicio clementa pentru deficitul bugetar excesiv din 2008, cand a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa.

Nici previziunile pentru urmatorii ani nu sint mai optimiste. Deficitul bugetar al Romaniei va creste pina la aproximativ 5,6% din PIB in 2010, iar cel pentru 2009 este estimat sa se plaseze undeva in jurul a 5,1% din PIB.

"Deficitul bugetar este estimat sa scada la 5,1% din PIB in 2009. Bugetul adoptat in februarie contine o serie de masuri pentru corectarea deficitului, printre care inghetarea recrutarilor si reducerea unori sporuri in sectorul public, taierea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, limitarea majorarilor de pensii la rata inflatiei, o crestere cu 3 puncte procentuale a contributiilor pentru pensii si grabirea unor cresteri de accize", arata prognoza publicata luni de Comisie.

Uniunea Europeana a lansat oficial in 27 aprilie procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Irlandei si Greciei, ale caror finante publice s-au deteriorat in ultimele luni ca urmare a crizei financiare. UE a acordat timp până în 2012 Frantei si Spaniei sa isi aduca deficitul public sub limita de 3% din PIB. Grecia a primit un ragaz pina in 2010, iar Irlanda pina in 2013.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22