Ce arme nucleare au SUA in Turcia si de ce, logistic, nu pot fi ele gazduite in Romania

Dora Vulcan | 18.08.2016

SUA au in Turcia, la baza militara de la Incirlik, cateva zeci de bombe nucleare de tip B61, arme fara un sistem propriu de propulsie si destinate sa fie lansate din avioane. Bombele sunt tinute intr-un sistem special, in interiorul unor hangare ranforsate. Euractiv.com a scris, pe surse, ca SUA ar fi inceput sa-si mute bombele in Romania, informatie dezmintita categoric de Ministerul de Externe. Dar e posibila o astfel de mutare din punct de vedere tehnic? O analiză marca Hotnews.

Pe aceeași temă

 

 

In Romania, la Deveselu, fosta baza aeriana nu mai dispune de pista pentru avioane deoarece baza anti-racheta a fost construita chiar pe pista, iar bateriile de rachete sunt menite sa lanseze interceptori cu sistem propriu de propulsie. La cealalta baza romaneasca unde exista prezenta militara americana, Mihail Kogalniceanu, fortele americane au baza separata si nu detin controlul pistei, iar hangarele sunt putine si neadecvate - scrie Hotnews.

 

 

Statele Unite ale Americii tin circa 200 de bombe nucleare de tip B61 in mai multe baze din Europa din Turcia, Italia, Belgia, Olanda si Germania. A nu fi confundate cu rachete, bombele B61 sunt menite a fi lansate din avioane de lupta si nu au un sistem propriu de propulsie.

 

 

La baza turca de la Incirlik, SUA tine pana la 90 de astfel de bombe, in hangare ranforsate si intr-un sistem special gandit pentru depozitare care, printre altele, este coborat in pamant in interiorul hangarelor. (Vezi Weapons Storage and Security System WS3)

 

 

Intr-un articol publicat joi, Euractiv.com sustine, citand doua surse anonime, ca SUA au inceput deja sa-si mute armele nucleare din Turcia in Romania, mai exact in baza de la Deveselu unde la inceputul acestui an a fost declarata operationala baza anti-racheta americana cu sistemul Aegis Ashore.

 

 

Dincolo de provocarile politico - diplomatice ale unei astfel de mutari, transferarea amelor nucleare din Turcia in baza de la Deveselu ar presupune - cel putin in momentul de fata - provocari logistice ce mai degraba fac o astfel de actiune improbabila.

 

 

In primul rand, la baza de la Deveselu pista de avioane nu mai exista, pe ea fiind construita baza si instalatiile americane ale scutului anti-racheta. Astfel, avioanele de vanatoare care ar putea livra (lansa) bombele nucleare nu ar avea acces, iar armele nucleare nu ar mai putea fi folosite.

 

 

Bateriile sistemului-racheta sunt gandite sa gazduiasca si sa lanseze rachete - interceptori de tip Standard Missile 3 (SM3), arme cu sistem propriu de propulsie. Cu alte cuvinte, bateriile sunt gandite pentru rachete si nu pentru a lansa bombe.

 

  

La cealalta baza din Romania unde exista o prezenta americana, la Mihail Kogalniceanu, facilitatile ocupate de fortele SUA sunt complet separate de zona pistei si nu au control asupra ei. Mai mult, nici putinele hangare existente in prezent nu sunt ranforsate si nu pot fi folosite pentru o gazduire in siguranta a armelor nucleare de tip B61.

 

 

In plus, baza nu dispune de un sistem avansat de aparare anti-aeriana si s-ar afla in raza de actiune a unor rachete intermediare pe care Rusia le are sau ar putea sa le amplaseze in Crimeea.

 

 

NOTA Hotnews: Articolul ia in considerare bazele de pe teritoriul Romaniei unde fortele americane sunt prezente in acest moment si mentioneaza principalele aspecte logistice, nu pune in discutie eventualele provocari diplomatice, politice si care tin de legislatie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22