Pe aceeași temă
Zeci de mii de oameni au protestat, şi duminică, în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară împotriva modificărilor la legile justiţiei și la modificările făcute de guvern la Codul fiscal. Manifestanţii au răspuns apelurilor de a ieşi în stradă lansate pe paginile de socializare. De asemenea, sindicate şi organizaţii civice au făcut apel la solidarizare, pentru a protesta în stradă faţă de modificările la Codul fiscal şi la legile justiţiei. Cu toate acestea, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, spune că oamenii care au protestat aseară în București și în zeci de orașe ar trebui să vadă că membrii comisiei, împreună cu asociaţiile profesionale, încearcă să facă nişte legi mai bune.
„Atâta timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociaţiile profesionale, eu cred că e cel mai bun mod”, a spus Iordache.
„Din punctul meu de vedere, toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, cu sprijinul asociaţiilor profesionale, cât şi al CSM, să facem nişte legi mai bune. Am constatat cu toţii că legile justiţiei adoptate la momentul 2004, modificate în 2005, sunt nişte legi care acum ar trebui modificate, pentru că, pe de o parte, nu conţin deciziile CCR la foarte multe articole, doi, există - discutăm de Legea 303 - o decizie unanimă în care se doreşte separarea carierelor. În momentul în care discutăm de o separare a carierelor, în mod clar trebuie să ţinem cont de opţiunile judecătorilor şi ale procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă, discutăm de răspunderea magistraţilor”, a adăugat el, citat de Digi 24.
„Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ţinând cont de toate observaţiile venite din partea asociaţiilor profesionale, şi nu în Parlament, atunci unde?”, a mai spus Iordache.
Tudose, despre proteste: „Nu am văzut vreo palmă d-aia mare cu fiscalitatea”
Premierul Mihai Tudose a declarat, referitor la protestele de duminică seara, că legile justiției nu mai sunt în sarcina Guvernului și a negat că printre motivele de nemulțumire ale celor care au ieșit în stradă s-ar afla și modificările la Codul fiscal, respectiv trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
La ieșirea de la întâlnirea cu senatorii PSD, jurnaliștii au vrut să afle de la premier opinia sa despre zecile de mii de români care au protestat, duminică seara, împotriva legilor justiției.
„Am avut eu 45.000 de oameni în stradă? Eu nu am auzit... Legile justiției sunt în Parlament. Deci, nu răspund eu ca și Guvern. În ceea ce privește modificările la Codul fiscal, își urmează cursul, sunt în Parlament”, a spus șeful Executivului, citat de Digi 24.
„M-am uitat și eu la televizor aseară, da?. Bănuiesc că ne-am uitat la același televizor, da? Eu nu am văzut vreo palmă d-aia mare cu fiscalitatea”, a mai spus Tudose, la insistențele jurnaliștilor.
„Ce am înțeles eu din ce am văzut în stradă sau din ce a fost invocat în stradă este că trebuie să continuăm. Și am avut o discuție și cu ministrul de Finanțe, să explice mai bine, mai des ce se întâmplă, că nu scade leafa nimănui din sectorul privat și cu atât mai puțin la stat, cu câteva excepții cei care au avut acum, când stăm de vorbă, și lucrau la stat, niște salarii extraordinar de mari”, a mai declarat Tudose.
Duminică seara, 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
foto Dan Mihai Bălănescu