Ce complet de 5 judecători i-au hărăzit sorții lui Liviu Dragnea ca să-i judece apelul de la ÎCCJ

Redactia | 09.11.2018

Liviu Dragnea are parte de un complet de 5 judecători la ÎCCJ mai favorabil decât cel anterior și care ar putea să-l achite în dosarul DGASPC Teleorman.

Pe aceeași temă

Cei cinci magistrați sunt care îi vor judeca apelul la Înalta Curte sunt: Rodica Cosma, Selaru Valentin Horia, Nenita Simona Cristina, Vasile Francisca Maria, Ilie Ioana Alina.

Rodica Cosma este judecătorul care in 2014 a decis eliberarea lui Radu Mazăre. A făcut parte din completurile de judecată care au dat sentinte in dosarele lui George Becali, pronuntând atât condamnare, cât și achitare in dosare diferite. Rodica Cosma a facut parte si din completul care a decis condamnarea definitiva a fostului senator PSD, Catalin Voicu.

Valentin Șelaru este fost consilier al Laurei Codruta Kovesi si fost sef al SUPC din Parchetul General in perioada in care procuror general era Kovesi. Ulterior, prin concurs, a devenit judecator al ICCJ. In spatiul public au aparut speculatii referitoare la o apropiere de serviciile de informatii.

Simona Cristina Neniță este sotia fostului avocat al lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat pentru corupție. În dosarul în care Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, Neniță a făcut opinie separată în sensul achitării fostei șefe a DIICOT. În spațiul public au apărut informații referitoare la o presupusă apropiere a magistratului de Lia Savonea, membru CSM, soția fostului coleg de cabinet al lui Cătălin Voicu.

Francisca Vasile este magistratul care a decis anularea unor probe din dosarul lui Constantin Nicolescu si al trezorierului PSD, Mircea Draghici, hotarare infirmata ulterior de o alta instanta. Magistratul a confirmat redeschiderea unui dosar Tel Drum, recent, cauza pe care DNA a inchis-o in 2013.

Judecatoarea Ioana Alina Ilie a promovat la Curtea Supremă în decembrie 2011. Anterior a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucuresti, Judecătoria Sector 3 si Judecătoria Braşov. Potrivit CV-ului oficial, Ioana Alina Ilie a lucrat ca inspector la Inspecţia Judiciară a CSM.

Completul care va da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, a fost schimbat aproape în totalitate.

Șanse mari ca Dragnea să scape de condamnarea din prima instanță

În noua formulă a completului C1 – Penal, cel care va judeca procesul Dragnea, a mai rămas doar judecătoarea Neniță Simona Cristina care, potrivit surselor G4Media.ro, se află sub influența liderului PSD prin intermediul Liei Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Simona Neniță e soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD condamnat pentru corupție Cătălin Voicu. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu.

Un alt judecător care ar putea înclina balanța în favoarea lui Liviu Dragnea este Cosma Rodica, prietenă și fostă colegă de complet cu soția deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în mandatul căruia a fost adoptată OUG 13.

Ceilalți trei judecători din completul liderului PSD se află, potrivit surselor judiciare consultate de G4Media.ro, în afara sferei de influență a Liei Savonea și, implicit, a lui Liviu Dragnea.

De exemplu, judecătorul Șelaru Valentin Horia este fost procuror și a avut funcția de șef al secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General, în perioada când procuror general al României era Laura Codruța Kovesi. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Francisca Vasile este magistratul care a decis anularea unor probe din dosarul lui Constantin Nicolescu si al trezorierului PSD, Mircea Draghici, hotarare infirmata ulterior de o alta instanta. Magistratul a confirmat redeschiderea unui dosar Tel Drum, recent, cauza pe care DNA a inchis-o in 2013.

Judecatoarea Ioana Alina Ilie a promovat la Curtea Supremă în decembrie 2011. Anterior a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucuresti, Judecătoria Sector 3 si Judecătoria Braşov. Potrivit CV-ului oficial, Ioana Alina Ilie a lucrat ca inspector la Inspecţia Judiciară a CSM.

Pe lângă procesul lui Liviu Dragnea, completul C1 – Penal mai are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Toni Greblă, Victor Ponta și Sebastian Ghiţă.

În schimb, completul C2 – Penal, care va judeca dosarele unor actuali sau foști demnitari precum Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiţă, Iulian Bădescu şi Cristian David, este considerat mult mai dur decât C1.

Din acest complet face parte Ionuț Matei, considerat unul dintre cei mai intransigenți judecători din România. El este cel care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Din același complet face parte și Ioana Bogdan, fostă consilieră a lui Daniel Morar pe vremea când acesta conducea DNA. De asemenea, ea a făcut parte, alături de Ionuț Matei, din completul care l-a condamnat la închisoare pe Adrian Năstase.

Însă, din completul C2 – Penal face parte ca membru titular și Ștefan Pistol, judecătorul care este renumit pentru achitările pe care le-a dat de-a lungul timpului demnitarilor pe care i-a avut în față. Pistol a fost singurul care s-a pronunțat pentru achitarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în primă instanță. Același Pistol însă s-a aflat în minoritate când s-a pronunțat pentru condamnarea la închisoare cu suspendare a liderului PNL, Ludovic Orban.

Noua componență a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, valabile până la finalul lui 2018:

Completul C1 – Penal:

Membrii titulari:

Cosma Rodica
Șelaru Valentin Horia
Neniţă Simona Cristina
Vasile Francisca Maria
Ilie Ioana Alina
Membrii supleanți:

Rog Octavia Lucia
Dragomir Florentina
Rus Andrei Claudiu
Mera Luciana
Macavei Săndel Lucian

Completul C2 – Penal:

Membrii titulari:

Lefterache Valeria
Matei Ionuț Mihai
Ilie Gheorghe Aurel
Bogdan Ioana
Pistol Ștefan
Membrii supleanți:

Burnel Oana
Popa Rodica Aida
Cobzariu Maricela Leontina
Dragomir Iulian
Leontina Şerban

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22