Ce CONTRACTE pe bani publici a mai avut compania detinuta de CUMNATUL premierului PONTA . Firma Grossmann Engineering, ABONATA la BANI PUBLICI . Afaceri cu Golden Blitz

Fara Autor | 17.02.2015

Pe aceeași temă

Grossmann Engineering, în care a fost asociat Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a derulat în timp mai multe contracte pe bani publici acordate de administrațiile locale, în special.

 

Cel mai mare contract a fost cel acordat de Hidro Prahova, unde acționar majoritar este Consiliul Județean (condus la vremea aceea de Mircea Cosma), și a avut o valoare de aproape 40 de milioane de lei, fără TVA.

Contractul a fost câștigat, pe 13 ianuarie 2012, de Grossmann în asociere cu Euro Construct Trading 98, din celebra grupare Golden Blitz (compania este deținută de Dan Besciu și Sorin Vulpescu, foști parteneri ai lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea).

Acesta este contractul în care procurorii anticorupție cercetează acum un prejudiciu de peste 10 milioane de lei produs prin deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală.

 

Consiliul Județean era condus la acea vreme de Mircea Cosma, trimis acum în judecată alături de fiul său, Vlad Cosma, într-un dosar de corupție cu prejudiciu de peste 6 milioane de lei.

Cei doi sunt apropiați ai deputatului Sebastian Ghiță, prieten al premierului Victor Ponta.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că acest contract ar fi fost câștigat fraudulos, prin manevrele unui grup infracțional din care face parte și Iulian Herțanu, cumnatul premierului. Acesta este contractul care face obiectul celor 14 percheziții desfășurate marți la mai multe adrese din județul Prahova și București.

În acest dosar a fost percheziționat și sediul firmei de contabilitate Exfin 2000 SRL, înființată de mama prmeierului, Cornelia Naum, și în care este asociată acum sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herțanu. 

 

În afară de Iulian Herțanu, în dosar este suspectat și deputatul Sebastian Ghiță, prietenul lui Ponta.

La audieri în sediul DNA se află și Mihai Coman, fost consilier județean al PSD și patron al firmei Indserv, și ea implicată în afacere, potrivit unor surse Agerpres.

 

Aceasta nu este singura afacere cu probleme a Hidro Prahova. Pentru afaceri ilegale făcute când era director general al sucursalei din Sinaia a Hidro Prahova a fost trimis în judecată, luni 16 februarie, și deputatul PSD Mircea Roșca. El este acuzat de mai multe infracțiuni de corupție săvârșite între 2011 și 2014, în calitățile avute - consilier județean, vicepreședinte/președinte al organizației județene Prahova a unui partid, director la S.C. Hidro Prahova S.A. – Sucursala Sinaia, vicepreședinte al Consiliul Județean Prahova, deputat în Parlamentul României.

 

Al doilea mare contract, similar celui de la Comarnic și obținut la scurt timp după el, a fost semnat pe 9 martie 2012.

Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare Targoviste

Contractul a fost câștigat în asociere cu SC Proms Concept Group SRL și Complis SA.

Promps Concept este unul dintre noii regi ai asfaltului și îi are în acționariat pe Bogdan Ioan Tenea, Constantin Cătălin Tufan şi Ancuţa Maria Dinca.

Cătălin Tufan a fost director la Luxten, unde a lucrat o perioadă și Elena Băsescu.

Compania a obținut mai multe contracte de la CNADNR și consilii județene.

Bogdan Ioan Tenea şi Cătălin Constantin Tufan mai sunt asociați și în SC Smart Development Co SRL, o altă firmă abonată la contractele pe bani publici.

La Complis SA este acționar și Ana Gheorghe, deputat PSD între 2008 și 2012 (foto: Exclusiv Brasov). Acesta și-a angajat fiica la cabinetul său de parlamentar.

Valoarea contractului  – 23.096.145 lei, fără TVA

Proiectul este unul pe bani europeni derulat POS Mediu, iar organizatorul licitației a fost Compania de Apă Târgoviște.

 

 

Construirea sediului administrativ

Instituția contractantă  - Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați

Valoare - 6.002.760 lei

 

 

Servicii de proiectare, studii de teren si executie de lucrari pentru "Extinderea si reabilitarea retelei de alimentare cu apa in orasul Chitila"

Consiliul Local Chitila

Valoare – 4.689.178 lei

 

Alimentare cu apă a localităților Pahnești și Arsura, județul Vaslui

Instituția contractantă  - Primăria Arsura, județul Vaslui

Valoare - 3.498.600 lei

 

„Extindere retea canalizare – comuna Chiajna, judetul Ilfov”

Instituția contractantă - Consiliul Local Chiajna

Valoare - 2.916.119 lei

 

Lucrari suplimentare la obiectivul Complex Administrare Cai Navigabile Giurgiu

Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați

Valoare – 1.850.600 lei

 

Sediiul Primăriei Hangu

Instituția contractantă – Comuna Hangu

Valoare  - 1.250.234 lei

 

Lucrare de executie retea canalizare in zona de N-E a orasului Pantelimon, jud. Ilfov

Primăria Pantelimon

Valoare – 1.736.939 lei

 

Contract de servicii de proiectare pentru obiectivul de investitii "O cladire de patrimoniu - muzeu pentru mileniul III", judetul Suceava.

Consiliul Județean Suceava

Valoare – 862.086 lei

 

Reabilitare/Reconstruire unitati de învatamânt

Instituția contractantă - Consiliul Județean Vaslui

Valoare - 256.278 euro

 

Studiu pentru disparitățile intra- și interjudețene în Regiunea Sud-Muntenia

A fost acordat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Munteani

Valoare - 139.000 lei

 

Servicii pentru Managementul proiectului "Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice si de agrement Complex Parc Kretzulescu"

A fost acordat de Primăria Câmpulung

Valoare - 374.500 lei

 

Servicii de consultanta in vederea implementarii proiectului "reabilitarea,modernizarea si echiparea ambulatorului integrat al Spitalului Județean de Urgență Călărași"

Acordat de Consiliul Județean Călărași

Valoare - 135.000 lei

 

Servicii pentru elaborarea „Strategiei de Dezvoltare a Judetului Ialomita, perioada 2009 – 2020”

Instituția contractantă – CJ Ialomița

Valoare - 380.000 lei

 

Contract de servicii de proiectare pt proiectul de Modernizare, dezvoltare si echipare a ambulatoriului de specialitate la Spitalul judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava.

Instituția contractantă - CJ Suceava

Valoare - 42.000 lei

 

România Liberă despre „Misteriorul" Iulian Herţanu, afaceristul din casa mamei lui Ponta

În 2012, România Liberă scria despre cumnatul actualului premier: “Victor Ponta a crescut în Bucureşti, într-un apartament de pe Bulevardul Dinicu Golescu, vizavi de Ministerul Transporturilor, lângă Gara de Nord. La adresa de domiciliu, care s-a regăsit multă vreme în buletinul actualului premier, au locuit şi mama acestuia, Cornelia Naum, precum şi sora, Ponta N. Alexandra Florina. La un moment dat, Ponta Alexandra Florina a renunţat la numele de fată, probabil în urma căsătoriei, devenind Herţanu N. Alexandra Florina. În acelaşi timp, la adresa respectivă a mai apărut un locatar, Herţanu Iulian Cristian, originar din Iaşi, un tânăr de aceeaşi vârstă cu sora lui Victor Ponta. Intrarea în scenă a lui Iulian Herţanu, cel despre care toate indiciile arată că ar fi cumnatul lui Ponta, a însemnat totodată şi cooptarea acestuia în firma Herţanu Projects SRL. În această companie mama premierului avea 5%, iar Iulian Herţanu 95%. Sediul social al firmei era chiar acasă la familia Ponta. Ulterior, Iulian Herţanu a devenit acţionar cu 60% şi la o altă firmă, SC GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22