Ce mai fură românii: Cărți rare și manuscrise semnate de Galileo Galilei sau Isaac Newton

Laurentiu Gheorghe | 18.09.2020

Șeful Direcției de Investigații Criminale, comisarul șef Tudor Emil, a declarat că la locuința unuia dintre suspecții furtului de acum 3 ani din Londra, au fost găsite 237 de volume, care sunt evaluate.

Pe aceeași temă

Conform DIICOT, la locuința unui suspect din județul Neamț s-au găsit cărți și manuscrise vechi, evaluate la 2,5 milioane de lire sterline, incluzând opere ale lui Galileo, Isaac Newton sau Goya, care au fost furate în 2017 din Marea Britanie.

„Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit”, se arată în comunicatul DIICOT.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Principalele declarații comisarul șef al Direcției de Investigații Criminale:

  • Cărțile au fost găsite într-o anexă a unui imobil, în partea inferioară a unui garaj. (…) erau depozite într-un spațiu mascat, peste care a fost turnată o placă de beton, ambalate și ascunse în două pubele.

  • Din fericire, cărțile respective, care au o valoare foarte mare, prejudiciul fiind estimat la 2,5 milioane lire sterline, deși nu au fost păstrate în condiții de minimă siguranță, totuși la prima vedere sunt în stare relativ bună.

  • Sunt în custodia autorităților, vor fi evaluate, apoi restituite în Marea Britanie și Italia, părților vătămate.

  • Fapta respectivă a fost comisă în ianuarie 2017; dintr-un depozit, din zona limitrofă Londrei, era o expediție din Italia spre Los Angeles, pentru o expoziție

  • Cetățeni români din Neamț, Suceava, Iași, au pătruns noaptea în depozit prin acoperiș, au sustras bunurile, apoi le-au transportat în România

  • Ancheta a debutat în 2017, printr-un dosar deschis de DIICOT, existau suspiciuni că autorii sunt români, a fost cooperare cu suport Europol

  • În urma acestor activități, în 2017 a fost constituită echipă comună de anchetă, astfel că au demarat activitățile comune, desfăşurate în România (…) Ulterior, la echipa comună s-au alăturat și colegii din Italia

  • Pe parcursul cercetărilor, care au durat trei ani au desfăsurat cercetări polițiștii DIC, cei de la Neamț, Suceava, Iași, Brașov, Bihor

  • După acțiunea de anul trecut, când suspecții au fost reținuți și arestați, investigațiile au fost continuate, am continuat cooperarea cu UK, astfel că s-au obținut informaţii care au condus la depistarea cărților respective, prejudiciul infracțiunii din UK

  • Este lesne de înțeles că nu erau ușor de valorificat, având valoare și circuit restrâns de circulație

****

Cărți și manuscrise vechi, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, cu opere ale lui Galileo, Isaac Newton sau Goya, fost furate în 2017 din Marea Britanie, au fost găsite județul Neamț, potrivit unui comunicat transmis vineri de DIICOT și Poliția Române. Printre opere se numără Newton, Mathematical Principles of Natural Philosophy. 1777‐ 1802, Opere di Galileo Galilei. Bologna: Dozza, 1655-1656, La divina comedia di Dante. Venice: Giolito, 1555 și Giovanni Francesco – Pico della Mirandola, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Cărțile și manuscrisele au fost găsite într-un beci dintr-o casă din localitatea nemțeană Făurei.

În 2017, presa din Marea Britanie a scris despre furtul unor cărţi rare în valoare de 2 milioane de euro.

Anchetatorii britanici au comparat jaful dat de cei patru români cu unul demn de filmele hollywood-iene, având în vedere că cei patru au escaladat acoperișul unui depozit de cărți din apropierea aeroportului Heathrow.

Ei au găurit sticla şi au desfăşurat 12 metri de sfoară, evitând sistemul de alarmă. Scotland Yard a confirmat că „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în timpul unui jaf, care a avut loc în Feltham, între 29 şi 30 ianuarie.

Experţii spuneau că cea mai scumpă carte furată din depozit este o copie din 1566 de Nicolaus Copernicus, „De Revolutionibus Orbium Coelestium”.

Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în arest preventiv, în Marea Britanie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22