Pe aceeași temă
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a precizat, la Digi24, că actualul Executiv nu intenționează suspendarea plății contribuțiilor la Pilonul II, după ce senatorul PNL Florin Cîțu a acuzat Guvernul și PSD de minciună, prezentând un document atribuit Comisiei Europene, în care se arată că Executivul ar fi informat CE încă de la începutul lunii aprilie despre intenţia de desfiinţare a Pilonului II de pensii.
„Nu este vorba de niciun document pe care l-a trimis România la Comisia Europeană. Au fost discuții în luna aprilie, cum se fac în mod normal, bilateral, discuții după care Comisia Europeană a dat acel document în care menționează o astfel de posibilitate. Numai că noi am spus foarte clar, și la acel moment și în comunicatul pe care l-am dat astăzi către presă, că Guvernul României, Ministerul de Finanțe, nici nu intenționează să suspende și nici nu suspendă Pilonul II de pensii”, a declarat Eugen Teodorovici.
Întrebat dacă suspendarea plății contribuțiilor a fost invocată în discuțiile cu reprezentanții CE, pentru a putea apoi să apară în document, ministrul de Finanțe a răspuns: „Este o abordare și o opinie subiectivă pe care Comisia Europeană, așa cum face și cu alte ocazii, și în Rapoartele de țară, își spune punctul de vedere, care de cele mai multe ori sau de foarte multe ori se vede foarte clar că nu este același cu cel al părții române”.
Aveți intenția de a schimba sistemul de contribuție?, a fost următoarea întrebare adresată șefului Finanțelor. „Nu, în primul rând se face, cum este normal să se facă după zece ani de la funcționarea unui mecanism, o analiză, o evaluare, o prezinți public. Nu ia nimeni niciun fel de decizie, se va sta la masă cu toți actorii implicați, inclusiv cu administratorii de pensii, inclusiv cu ASF”, a răspuns Teodorovici.
Ministrul a susținut, în continuare, că prin reducerea contribuției de la 5,1% la 3,75% nu ar fi fost redusă și suma efectiv plătită în conturile românilor. Or, acest lucru este, după cum deja se știe, neadevărat.
Cât despre senatorul liberal care a publicat documentul, ministrul a arătat că „cineva vine la Senat și câștigă bani total nejustificat”.
Senatorul PNL Florin Cîţu a publicat vineri un document atribuit Comisiei Europene, în care se arată că Guvernul ar fi informat Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie despre intenţia de desfiinţare a Pilonului II de pensii. Ulterior, Comisia Europeană a precizat, printr-un comunicat, că nu a primit nicio notificare de la Guvernul României în ceea ce priveşte modificările la pilonul II de pensii și că acest subiect a fost discutat în termeni generali.
Vicepreședinte CE: Autoritățile române nu ne-au notificat cu privire la Pilonul II
„Până acum nu am fost notificați privind vreo astfel de măsură și nu este nici parte a actualului program de convergență, documentul pe care România l-a depus recent la Comisie privind planurile sale bugetare pe termen mediu” -a spus Dombrovskis, întrebat de un jurnalist român despre acest subiect, după Consiliul ECOFIN, transmite Hotnews.ro.
În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European și publicat în urmă cu două zile, se arată că ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" și că "potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”. O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câștigul fiscal s-ar risipi pe termen lung și ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, consideră CE.
”Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii”, se mai arată în documentul Comisiei.