Ce s-ar putea întâmpla dacă ar apărea o tulpină românească a Covid-19

Redactia | 11.10.2021

Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit România în urmă cu câteva săptămâni. De atunic, varianta Delta s-a răspândit cu repeziciune și își arată efectele cu potențial devastator.

Pe aceeași temă

Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit România în urmă cu câteva săptămâni.

Zilnic sunt raportate zeci de mii de cazuri noi de COVID-19 și sute de decese provocate de infecția cu coronavirus. Varianta Delta s-a răspândit cu repeziciune și își arată efectele cu potențial devastator. Zilnic sunt raportate zeci de mii de cazuri noi de COVID-19 și sute de decese provocate de infecția cu coronavirus.

Spitalele gem de bolnavi cu forme medii și grave, iar cadrele medicale spun că abia pot face față volumului mare de pacienți.

Specialiștii spun că deși România are extrem de multe probleme din punct de vedere epidemiologic, ar putea ca în viitor să mai apară încă una. Experții atrag atenția asupra posibilității dezvăltării unei variante autohtone a coronavirusului. Iată ce ar însemna acest lucru pentru țara noastră!

Ce spun experții în sănătate despre apariția tulpinii românești

Specialiștii în sănătate spune că dacă un astfel de scenariu sumbru s-ar adeveri, totul se va transforma într-un adevărat calvar. Medicul Gindrovel Dumitra consideră că apariția unei variante românești ar putea fi cea mai mare tragedie care ar putea avea loc.

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt.

(…) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”,a declarat medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, este de părere că apariția unei variante autohtone nu trebuie scoasă încă din ecuație și explică cum apar aceste noi tulpini.

„Există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar. De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a declarat Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Alexandru Rafina avertizează că acest lucru ar putea duce la colapsul sistemului medical. Astfel, el îndeamnă la vaccinare și la respectarea măsurilor de protecție.

„Dar depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi şi alta e mult mai jos. Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare şi vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie şi distanţare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut”, spune Alexandru Rafila.

Bilanț coronavirus, 10 septembrie 2021

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.400 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 211 pacienți au murit. 1.603 persoane sunt internate la ATI. Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.356.640 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

1.174.783 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.400 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).

Până duminică, 39.420 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 09.10.2021 (10:00) – 10.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 211 decese (99 bărbați și 112 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din țară.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 16.179. Dintre acestea, 1.603 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 447 sunt minori, 416 fiind internați în secții și 31 la ATI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22