Pe aceeași temă
Prin intermediul divortului, ne putem recupera libertatea si ne putem reface viata!
Atunci cand sotii divorteaza de comun acord si nu au bunuri de impartit, divortul este pronuntat rapid, dar daca au facut impreuna diverse achizitii, lucrurile se complica si este necesara implicarea unui avocat partaj. Acesta se va folosi de cunostintele si experienta acumulata pentru a-si ajuta clientul sa obtina toate bunurile care i se cuvin.
Iata ce servicii juridice iti poate oferi un avocat pentru partaj:
· Negociere. Specialistul va incerca sa stabileasca impartirea bunurilor prin acord, pentru a evita complicatiile si prelungirea acestui proces.
· Consultanta juridica. Avocatul te va consilia cu privire la impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei sau dupa desfacerea acesteia.
· Asistenta si reprezentare juridica. Te poti baza pe sprijinul acestui specialist pe toata durata procesului de partaj. El va apela la toate mijloacele pe care le are la indemana pentru ca tu sa obtii bunurile cuvenite.
· Redactarea actelor necesare procesului de partaj. In lipsa cunostintelor juridice, este dificil sa redactezi actiunile, intampinarile si cererile specifice acestui proces, dar daca te vei bucura de serviciile unui avocat partaj, nu va mai trebui sa-ti faci griji in aceasta privinta, deoarece el se va ocupa de tot.
Impartirea bunurilor comune se poate realiza la notarul public sau in cadrul procesului de divort, daca sotii se inteleg intre ei, dar daca acest lucru nu se intampla, atunci partajul va fi solutionat de catre instanta de judecata. Se va decide partajarea in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar, atribuirea intregului bun in proprietatea exclusiva a unui coproprietar, in schimbul unei sulte, sau vanzarea bunului si impartirea pretului.
Atentie! Toti coproprietarii trebuie sa participe la partaj, indiferent ca acesta se realizeaza pe cale conventionala sau printr-o hotarare judecatoreasca! In cazul in care un coproprietar lipseste de la partaj, se considera a fi un caz de nulitate absoluta, mai exact de desfiintare a acestuia.
Ce acte sunt necesare in cazul unui partaj?
Un avocat partaj din cadrul cabinetului avocatiasiduhnea.ro a dezvaluit ce documente sunt necesare atunci cand partajul are loc in fata judecatorului, iar sotii se inteleg amiabil asupra modului de impartire a bunurilor:
- o cerere de chemare in judecata;
- actele de proprietate ale bunurilor comune, in copie;
- dovada achitarii taxei judiciare de timbru.
Daca sotii nu se pot pune de comun acord si unul dintre ei solicita partajul in instanta, este necesara prezentarea urmatoarelor acte:
- cerere de chemare in judecata;
- actele de proprietate ale bunurilor comune, in copie;
- dovada achitarii taxei judiciare de timbru;
- dovezile care arata dreptul majoritar sau exclusiv al unuia dintre soti asupra bunurilor respective.
Avocatul pentru partaj a dezvaluit si documentele necesare pentru bunurile imobiliare, in cazul in care partajul are loc la notar:
- actele de identitate ale partilor;
- actele de proprietate ale bunurilor imobile care vor fi partajate;
- certificatele fiscale ale coproprietarilor, obtinute de la ANAF, in care este mentionat faptul ca nu au acumulat datorii catre stat;
- actele de la Cadastru pentru bunurile imobile;
- extrasul de carte funciara;
- certificatul de urbanism pentru terenuri;
- daca este vorba despre unul sau mai multe apartamente, trebuie prezentata adeverinta de la Asociatia de Proprietari, in care este mentionat faptul ca proprietarii sunt la zi cu plata intretinerii.