Pe aceeași temă
Dar înainte de toate speră ca universitatea al cărei rector este să o susțină în demersul de a scăpa basma curată. |Așa că Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) este cuprinsă de o mare agitație la nivelul conducerii. De când a apărut Raportul Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) care arată că doamna rector Lile este un caz cronic de plagiat în serie, s-a pornit o avalanșă de ședințe, Consiliul de administrație și Senatul au fost întrunite în aceeași zi, a doua zi o nouă ședință de Senat și încă una joi. Doamna (încă) rector este într-un du-te-vino între Arad și București, încercând să „rezolve”. Mesajele difuzate în aceste adunări sunt destinate ignoranților, care nu cunosc legile:
CNECSDTI nu are dreptul să îi analizeze lucrările fiindcă e la Ministerul Cercetării, nu la Ministerul Edicației. Fals: CNECSDTI este înființat conform Legii 206/2004 ”în vederea coordonării şi monitorizării aplicării normelor de conduită morală şi profesională în activităţile de cercetare-dezvoltare”. Iar cf. art. 7 f^1 „emite hotărâri prin care se constată dacă a fost realizată o abatere de la normele de bună conduită; în cazurile în care au fost constatate abateri, hotărârile numesc persoana sau persoanele fizice vinovate de respectivele abateri şi stabilesc sancţiunile ce urmează a fi aplicate”.
Ministrul Cîmpeanu o susține, „a rezolvat” deja, nu i se va întâmpla nimic. E de văzut: ministrul are, cf. Legii Educației, art. 326 un interval de 30 de zile pentru a pune în aplicare sancțiunile hotărâte de CNECSDTI. Dacă nu o va face, va deveni el însuși subiectul unei sancțiuni. Întrebat în 16 martie la DIGI 24 dacă un plagiator poate rămâne rector, Sorin Cîmpeanu declara:„Nu ştiu dacă poate să rămână. Ieri am primit la Minister o informare, o analizăm şi vedem. S-ar părea că lucrurile nu sunt deloc bine.Toate măsurile luate trebuie să se deruleze în cadru legal”.
Articolele revistei „22” nu o vizează pe Ramona Lile, ci au în spate un inamic care vrea să distrugă universitatea. Fals: dimpotrivă, numele UAV este pătat de plagiatele Ramonei Lile care se ține de scaun. Ieșirea impostoarei din scenă ar putea aduce instituției credibilitatea pierdută.
Scopul avalanșei ședințelor de Senat este să pregătească un document de susținere care, rafistolat împreună cu „juridicul”, adică avocata Geanina Ignuța angajată pe bani mulți consultant juridic (dar având în locație de gestiune hotelul Academos al UVT, transformat în azil de bătrâni), să arate că CNECSDTI încalcă autonomia universitară. E de râs, e de plâns?
Președintele Senatului: decizia e la ministrul Educației
Ioan Radu, președintele Senatului din Universitatea ”Aurel Vlaicu” spune că din moment ce titlul de doctor i-a fost dat prin ordin de ministru, tot ministrul trebuie să-l și retragă.
”Nu Senatul i-a dat titlul de doctor, Senatul poate să retragă ce i-a dat el nu ce a dat altul. Titlul de profesor a fost dat prin ordin de ministru, iar noi nu putem să trecem peste un ordin de ministru. Confirmarea în funcția de rector a fost prin ordin de ministru. Eu cred că ministrul este cel care trebuie să decidă punerea în aplicare a sancțiunilor decise de Consiliul Național de Etică și dacă ministrul spune că i s-a retras titlul sau că nu mai este rector, ne informează și noi trebuie să aplicăm. Așa e procedura”.
Ioan Radu recunoaște că situația creată este una ”neplăcută”, dar întrebat ce părere are despre plagiatul Ramonei Lile, președintele Senatului a început să se bâlbâie.
”Nu știu, eu nu am văzut... nu știu, eu sunt de altă structură, de altă natură, e treaba ei. N-am văzut lucrările, nici nu mă interesează...nu pot să spun, să comentez o sentință judecătorească, că e vinovată, nu e vinovată, nu pot să spun...nici nu știu colectivele cu care a lucrat”.
De ce se agață Ramona Lile de scaun
E simplu. Banii și poziția! Un asemenea grad de impostură este susținut din bani publici cu sume la care profesorii universitari onești nici nu pot visa. Ramona Lile câștigă de la universitatea pe care mai mult o mulge decât o conduce în jur de 50.000-60.000 lei lunar, deci între 6.000 și 7.000 euro. Sumele se compun din indemnizația de rector care este fixă, rotunjit 15.500 lei. La aceasta se adaugă o seamă de sporuri și beneficii ca: spor de stres, normă de hrană, spor de creștere salarială de 30% (pe care îl primesc doar privilegiații), gradație de merit (!) de 25% pe care nu o primesc decât cei „merituoși”.
Ramona Lile pretinde că face și o mulțime de ore la plata cu ora, de vreo 5.000-7.000 lei pe lună, deși la câte treburi are întrebarea e când mai are timp pentru ele. Să nu uităm sumele adăugate din proiectele europene, unde doamna rector ia onorarii fără să se deranjeze prea mult. De altfel, aceasta este o practică în toate universitățile românești, o practică vicioasă fiindcă rectorul care nu face parte din echipa de cercetare, ci doar semnează niște documente, nu are de ce să primească bani din fondul destinat cercetării.
Gurile rele zic că veniturile acestea sunt minore față de altele, legate de hotelul Academos și de restaurantul Decebal. Dar aceste aspecte trebuie verificate de Curtea de Conturi care n-a călcat de ani de zile în UAV. Să țină spatele, oare, liberala Claudia Boghicevici, cândva ministru al muncii, angajată și la UAV și la Curtea de Conturi Arad?
Înțelegem de ce unii prorectori sau decani se fac că ninge când e vorba de furtul intelectual practicat sistematic de Ramona Lile. Din interiorul Senatului, de la oameni care au păstrat un sâmbure de demnitate, aflăm că au fost câțiva vorbitori care la ședintă au ridicat-o în slăvi pe Ramona Lile chiar în condițiile raportlui dur al CNCSDTI. Prorectorii au tot interesul ca Lile să nu fie clintită, altfel cum ar duce acasă salarii și venituri de 4.000-5.000 euro în fiecare lună, conform declarațiilor de avere ?
Impostura în formă continuată
Fiindcă are ce să ofere - funcții, titluri și bani - ca mulți alți rectori care tratează universitățile ca feudă proprie invocând autonomia universitară, Ramona Lile a împărțit generos onoruri, invitații, mese. A primit și răsplata. Ștefan Bratosin, doctor Honoris Causa la UAV, împreună cu soția, Mihaela Tudor-Bratosin, profesori la Universitatea „Paul Valery” Montpellier, au încercat să o abiliteze pe Ramona Lile pe comunicare, fără ca ea să aibă habar de domeniu (ea având studii de inginerie alimentară și economie la universități minore) și fără să știe limba franceză. Abilitarea înseamnă că profesorul poate conduce lucrări de doctorat. Ramona Lile ar fi competentă eventual pentru lucrări plagiate de doctorat.
Ceva s-a defectat pe parcurs cu abilitarea în Franța, dar Lile continuă impostura, în speranța că treaba se repară pe parcurs, cu concursul amabil al familiei Bratosin. Astfel, o regăsim pe un site co-autor la o lucrare de media, în limba franceză. Dar despre acest subiect pe larg cu altă ocazie.
Reamintim că plagiatoarea în serie încercase să se abiliteze în 2015 la Universitatea Tehnică din Cluj cu lucrarea Ingineria sistemelor complexe (mari) – opţionalitate şi flexibilitate ca soluţie proactivă de management a incertitudinii . A fost scoasă din schemă după ce s-a constatat că plagiase pagini din lucrarea de abilitare a unui profesor din Oradea.
CITESTE ȘI Refuzată la Cluj, plagiatoarea Ramona Lile vrea să se abiliteze în Franța
La Montpellier s-a prezentat în 2017 cu lucrarea Communication et management. Optionalite et flexibilite – Integration des strategies proactives pour gerer l'incertitude de la communication dans les systemes socio-techniques complexes (Comunicare și management.Optionalitate și flexibilitate-Integrarea strategiilor proactive pentru a gira incertitudinea comunicării în sistemele socio-tehnice complexe). Similitudinea dintre cele două titluri, unul în inginerie, altul în comunicare, nu miroase deloc bine.
Andreea Pora și Brîndușa Armanca