Ce solicită social - democrații în moțiunea simplă pe sănătate pe care o vor depune

Iulian Popescu | 21.02.2016

In motiunea simpla pe care o va depune, PSD ii cere ministrului sanatatii intarirea capacitatii administrative si de interventie a institutiei, astfel incat sa existe capacitatea de inspectie si control pentru identificarea, eradicarea si prevenirea focarelor ce reprezinta pericole pentru sanatate.

Pe aceeași temă

 

Motiunea simpla pe sanatate, anuntata in aceasta saptamana de presedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi finalizata, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare, in Biroul Permanent National al partidului, scrie Hotnews.

 

Social-democratii considera necesara o astfel de motiune dupa cele cazul bebelusilor cu sindrom hemolitic-uremic din judetul Arges, internati in stare grava la spitalul Marie Curie, din Capitala, fara ca autoritatile de sanatate publica locale sa fi alertat Ministerul Sanatatii ca exista o situatie speciala.

 

"Modul total neprofesionist in care aceasta criza grava a fost gestionata trebuie sa inceteze", se spune intr-un draft al motiunii prezentat de Hotnews.

 

"Sanatatea nu este o joaca, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru Romania! Pana nu este prea tarziu, faceti un gest de onoare si plecati, copiii nostri merita un sistem medical care sa intervina la timp, merita implicare totala, ceea ce dumneavoastra ati aratat ca va lipseste cu desavarsire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul si nepasarea, spre binele copiilor nostri!", se mai arata in proiectul de text.

 

"Va solicitam, domnule ministru, sa respectati si sa definiti in perioada imediat urmatoare programele de interventii asumate de PSD vizand: promovarea alaptarii, profilaxia malnutritiei la copii cu greutate mica la nastere, alimentatia sanatoasa si profilaxia obezitatii la copil, cresterea accesului la ingrijiri adecvate in unitati regionale pentru nou-nascuti cu risc de deces neonatal, intarirea capacitatii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practica inclusiv pentru asistentii medicali comunitari, moase cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenta medicala primara, maternitati, ONG. De asemenea, va solicitam sa asigurati, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvata si diversificarea serviciilor de asistenta medicala primara cu accent pe serviciile profilactice. (...) Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si frustrat! Si nevaccinat! Acestea sunt o parte dintre cuvintele spuse si scrise de parintii si copiii Romaniei ingrijorati de evolutia nefavorabila a sanatatii lor, dar si a sistemului de sanatate din Romania. (...) Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale si nationale, parlamentari social-democrati, reprezentanti ai comunitatilor Romaniei, considera sanatatea alaturi de educatie intre prioritatile pe care fiecare roman le considera importante. Fiecare copil are dreptul la viata. Fiecare parinte are dreptul sa stie ce trebuie sa faca sa aiba un copil sanatos. Fiecare parinte vrea sa aiba un copil sanatos. Drama parintilor care isi pierd copiii trebuie sa inceteze! Balbele din sistem nu trebuie sa mai bage copii in mormant!", mai sustin initiatorii, in draftul prezentat de Hotnews.

 

Reamintim ca trei bebelusi din Aerges au murit din cauza sindromului hemolitic-uremic (SHU) provocat de bacteria E.coli sua rotavirus.

 

Deocamdată, investigatiile epidemiologice nu au dus la identificarea cauzei si nu se stie daca exista o sursa comuna sau este vorba de o coincidenta.

 

In acest moment, la Marie Curie mai sunt internati sapte copii, iar sase dintre ei sunt la Sectia de Nefrologie. "Trei fac dializa peritoneala, cu evolutie buna, si trei dintre ei nu mai fac dializa peritoneala, deoarece aceasta tehnica terapeutica nu mai este necesara", a mentionat Mihaela Balgradean, de la spitalul Marie Curie.

 

Ministrul Sanatatii a mentionat ca nu s-au raportat noi cazuri de sindrom hemolitic-uremic. El a adaugat ca ancheta specialistilor de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor continua, iar rezultatele vor fi comunicate abia in momentul in care expertii vor fi de acord cu acest lucru.

 

"Facand statistica majoritatii centrelor care trateaza astfel de patologie in tara, apar anual undeva intre 5 - 12 cazuri", a declarat ministrul, citat de Pro TV.

In acest context, el a reiteratrepetat importanta spalarii fructelor si legumelor, precum si a tratarii termice temeinice, atunci cand este cazul, adaugand ca unii germeni pot fi transportati si de catre particule de praf.

 

Spitalul de pediatrie din Argeș nu a respectat procedura. Tot nu se cunoaste cauza

 

Ministru Sanatatii a vorbit si despre situatia din spitalele de pediatrie din tara si a anuntat ca vor exista manageri care vor fi sanctionati. Va prezentam principalele declaratii ale ministrului:

 

  • Ieri am analizat situatia din marile clinici de pediatrie din tara, din ultimii 10 ani, si am constatat ca in fiecare mare clinica apar intre 7 si 10 cazuri pe an. Pot sa apara o data pe luna sau toate cazurile, in acelasi timp. Nu exista un model foarte clar. Este o boala pe care o stim de zeci de ani, o boala grava. Nu toate cazurile se finalizeaza cu deces.
  • Analizam in acest moment cate situatii de lipsa de transmitere a informatiilor exista si ce masuri s-au luat in acest sens. De altfel, acest lucru il aveam in vedere, stiam ca lantul nu functioneaza cel mai bine. Consecutiv descentralizarii, multe unitati care se afla in subordinea consiliilor judetene sau primariilor au inteles ca pot functiona in afara reglementarilor sau de sine statator. Exista uneori o dificultate in a face controale, dar acest lucru vizam sa-l schimbam. Controalele le vom face incrucisat, in mai multe judete, tocmai pentru a nu exista suspiciuni ca se acopera lucruri in acelasi judet. Intentionam sa intarim pozitia directieide sanatate publica in judete.
  • Copii au venit de pe tot teritoriul judetului. Daca facem o harta a judetului, nu gasim un nucleu... O zona clara de unde au venit ei nu este. Au venit din multe parti. Ancheta epidemiologica a vizat si vizeaza in continuare toate aceste localitati de unde provim copiii. Nu putem sa afirmam ca exista un focar. Nu exista un unic focar. Nu au mai aparut cazuri. Stim ca aceasta boala este provocata de o anumita bacterie pe care o cautam. Au fost verificate mai multe variante, dar niciuna nu a fost confirmata. Ne bucuram ca nu apar alte cazuri, dar, pe de alta parte, avand in vedere ca au fost aceste cazuri sporadice, putem spune ca doza infectanta a fost foarte mica. Au fost, efectiv, accidente, care pur si simplu s-au grupat intr-un anumit judet si intr-o anumita unitate de timp.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22