Pe aceeași temă
Economia romaneasca nu prezinta riscul deflatiei, in conditiile in care vorbim despre o inflatie negativa in urmatoarele trei trimestre, a spus guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu.
"Răspunsul este nu şi am două argumente. Grosul acestei dezinflaţii, într-adevăr de tip «şoc», cred că este foarte importantă, vine nu atât din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o în considerare, nu este într-adevăr certă, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem să n-o luăm în considerare în scenariul nostru, - dar grosul dezinflaţiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru că ponderea alimentelor în indicele preţurilor de consum din România este foarte mare. Deci nu este neapărat o noutate, am spus doar că s-a accentuat", a explicat Isarescu, potrivit Romania Libera.
Un alt argument pe care guvernatorul BNR l-a prezentat in argumentarea sa impotriva posibilitatii deflatiei face referire la cresterea cu 6% a consumului, cifra ce ar putea ajunge pana la 10% spre finalul anului.
Inflatia se va mentine la o cota negativa pentru urmatoarele noua luni. Banca Nationala a reviziuit in scadere prognoza de inflatie pentru 2015, fapt ce ar urma sa se mentina in urmatoarele trei trimestre, pentru ca apoi sa revina in zona pozitiva.
Un anunt in acest sens a fost facut marti de guvernatorul Isarescu, potrivit oficialului inflatia urmand a ramane sub nivelul minim al intervalului de variatie (1,5% - n.r.) pana la inceputul lui 2017.
De altfel, Banca Centrala a transmis ca in aceste conditii preturile vor scadea in urmatoarele noua luni.