Pe aceeași temă
Aparitia unor informatii pe surse in spatiul public poate duce “la o judecata publica, fie prematura, fie deformata”, a declarat, marti, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
"Fără a minimiza importanţa informării publicului cu aspectele cu caracter public din anchetele penale aflate în desfăşurare, consider, însă, că aceasta trebuie atent dozată, nu numai pentru asigurarea securităţii actului de justiţie şi respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cercetate, ci şi pentru a elimina potenţialele surse de presiune asupra muncii procurorilor”, considera Marius Tudose, potrivit Romania Libera.
Presedintele CSM sustine ca “apariţia în spaţiul public a unor informaţii pe surse, transcripturi, aspecte de viaţă privată, pot duce la o judecată publică, fie prematură, fie deformată, sau pot face deliciul publicului. În egală măsură, pot conduce la escaladarea dezbaterilor publice dincolo de perimetrul de siguranţă necesar unei bune gestionări a activităţilor de anchetă şi pot genera reflexe de apărare din partea inculpaţilor care, odată manifestate public, sunt resimţite sau se constituie în atacuri la independenţa şi/sau reputaţia procurorilor", a mai spus Marius Tudose, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru anului 2015.
Potrivit sefului CSM, Justitia se face prin instantele de judecata. Marius Tudose crede ca o informare completa a publicului cu privire la actiunile judiciare “isi poate avea originea doar in textul hotararii judecatoresti definitive pronuntate de instanta”.