Ce spune Uniunea Europeană despre „gen” vs. „sex” și drepturile transgenderilor în România

Laurentiu Gheorghe | 05.08.2021

Cartea de identitate, în recomandările UE, lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă genul va fi specificat pe cartea de identitate și identificat prin inițialele „F”, „M” sau „X”.

Pe aceeași temă

Regulamentul Uniunii referitor la cărțile de identitate și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE care își exercită dreptul la libera circulație face referire și la „sex” și la „gen”.

Astfel, la articolul 24, se arată că „Statele membre ar trebui să poată decide dacă includ genul („gender”) unei persoane într-un document reglementat de prezentul regulament. În cazul în care un stat membru include genul unei persoane pe un astfel de document, trebuie utilizate specificațiile documentului OACI (Organizației Aviatice Civile Internaționale – n.r.) 9303, «F», «M» sau «X» sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”, scrie G4Media.ro

Deși în limba engleză („gender”), franceză („genre”) și germană („Geschlecht”) legislația UE se referă clar la „gen” cu cele trei variante ale sale, în traducerea oficială a actului normativ din limba română, cuvântul „gender”/„genre”/„Geschlecht” este tradus prin termenul „sex”, tot cu cele trei variante ale sale. Or, nu există trei variante de „sex”. Totuși, în același document în limba română apare și noțiunea de „gen”.

La articolul 27, regulamentul cere expres respectarea demnității persoanelor care solicită schimbarea genului/sexului trecut în certificatul de naștere : „În cazul în care se întâmpină dificultăți în colectarea identificatorilor biometrici, statele membre ar trebui să se asigure că sunt instituite proceduri adecvate pentru a respecta demnitatea persoanei în cauză. Prin urmare, ar trebui luate în considerare considerații specifice legate de genul și de nevoile specifice ale copiilor și ale persoanelor vulnerabile”.

Totodată, același act normativ specifică clar la Capitolul al II-a, „Carte de identitate națională”, articolul 2, că introducerea secțiunii speciale dedicate genului pe cartea de identitate este opțională pentru autorități.

„(2) Elementele de date incluse pe cărțile de identitate trebuie să respecte specificațiile prevăzute în partea 5 din documentul OACI 9303. Prin derogare de la primul paragraf, numărul documentului poate fi introdus în zona I, iar denumirea genului unei persoane să fie opțională”.

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat România pe data de 1 iunie 2021 din cauză că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului.

CEDO a constatat că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a susținut joi, că termenul de „gen” din noile buletine electronice ar reprezenta „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”. Însă în viziunea UE nu este vorba de un construct ideologic, așa cum afirma reprezentantul BOR, ci de o realitate juridică, consfințită în legislație.

Context

Autoritățile române au emis luni, 2 august, primele cărți de identitate electronice în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca. Detaliul care a creat controverse în spațiul public este faptul că termenul „sex”, așa cum este utilizat pe cărțile de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”.

Modificarea a fost criticată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un lider liberal, iar joi a fost criticată chiar de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

AUR susține că această modificare ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”, în timp ce președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu, a denumit schimbarea termenului drept „o gravă eroare”.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate.

BOR susține că noțiunea ”artificială” de ”gen” o înlocuiește ”abuziv” pe cea ”firească de sex” și este vehiculată ”progesiv și progresist” în spațiul public.

Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este ”un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”, se arată în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22