CEDO a obligat Romania sa plateasca peste un milion de euro in 2012

Fara Autor | 25.04.2013

Pe aceeași temă

Romania a fost obligata in 2012 prin decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sa le plateasca 1.277.194 de euro unor petenti care au formulat plangeri la instanta de la Strasbourg.

 


Totusi, din 70 de hotarari pronuntate de CEDO anul trecut numai in sapte s-a constatat o incalcare a dispozitiilor Conventiei sau ale Protocoalelor, Romania fiind pe un trend descendent, a declarat judecatorul Tribunalului Bucuresti Ionut Militaru in cadrul conferintei "Condamnarile suferite de Romania la CEDO in anul 2012. Analize si perspective", care a avut loc miercuri la Academia Romana, potrivit ziare.com.

De la inceputul functionarii CEDO si pana la 31 decembrie 2012, Romania a fost obligata la plata sumei totale de peste 50 milioane de euro unor petenti care au formulat plangeri la instanta de la Strasbourg.

"S-a creat un mit in ceea ce priveste CEDO, e o amenintare permanenta in orice situatie, dar este vorba de necunoastere: aproximativ 97% din cereri sunt respinse ca inadmisibile ori sunt radiate de pe rol, fara pronuntarea unei hotarari", a subliniat coordonatorul Centrului de Studii de Drept European, prof. univ. dr. Mihai Sandru.

 

8.700 de plangeri la CEDO, in 2012

Trendul descendent al hotararilor impotriva Romaniei se observa si din pozitia pe care o ocupa tara noastra in ceea ce priveste numarul plangerilor la CEDO, potrivit judecatorului Ionut Militaru. Astfel, din totalul de 128.100 de plangeri depuse la CEDO in anul 2012, Romania ocupa un loc 6, cu 8.700 de plangeri.

"Stam mai bine decat in anii trecuti, se observa un trend descendent in ceea ce priveste plangerile si condamnarile. Nu mai avem hotarari pe articolul privind casele nationalizate"
, a aratat Ionut Militaru, citat de ziare.com.

La randul sau, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Catrinel Brumar, care a vorbit despre dificultatile intampinate in cauzele impotriva Romaniei, a spus ca impartaseste aprecierea pozitiva a evolutiei cauzelor impotriva Romaniei pana in 2012.

"As sublinia ca demersul autorilor contribuie fundamental la diseminarea jurisprudentei CEDO si la ceea ce ar trebui sa devina normalitatea ca regula, si anume dezbaterile in ceea ce priveste hotararile instantelor romanesti sa aiba loc pe plan national, si nu in fata CEDO", a apreciat ea.

In cadrul conferintei, judecatorul Curtii de Apel Bucuresti Dragos Calin a prezentat statisticile referitoare la autoritatile potential responsabile pentru condamnarile suferite de Romania anul trecut.

 

Judecatorii, responsabili in 60% dintre cauze

Astfel, pentru anul 2012, puterea judecatoreasca este responsabila in 60% dintre cauzele in care s-au pronuntat hotarari de condamnare impotriva statului roman, puterea legislativa este responsabila in 51,42% din cazuri, puterea executiva - in 43,85%, iar Ministerul Public - in 31,42% dintre cazuri.

"Se observa ca in cele mai multe cazuri responsabilitatile autoritatilor sunt concurente", a evidentiat judecatorul Dragos Calin.

Cu ocazia conferintei a fost lansat volumul "Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei - 2012. Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile" (vol.VIII), publicat de Editura Universitara in aceasta luna.

Lucrarea incununeaza eforturile depuse in ultimii cinci ani de un colectiv de tineri magistrati pasionati in analiza condamnarilor suferite de Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, gasirea autoritatilor potential responsabile si observarea masurii in care acestea s-au conformat si au reactionat concret dupa pronuntarea hotararilor.

"Utilitatea practica a culegerii de jurisprudenta de fata rezida in faptul ca sunt tratate toate hotararile de condamnare pronuntate de Curtea Europeana in cauzele impotriva Romaniei, de la 1 ianuarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012, inclusiv cele nepublicate in Monitorul Oficial al Romaniei si cele pentru care nu s-a realizat o traducere neoficiala la care cei interesati sa poata avea acces", se arata in prezentarea lucrarii.

Conferinta a fost organizata de Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, Asociatia Magistratilor Europeni pentru Drepturile Omului, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene si Editura Universitara.

Sursa:ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22