CEDO îi dă dreptate milionarului Puiu Popoviciu. Statul trebuie să-i plătească 4.500 euro

Iulian Popescu | 01.03.2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român să-i plătească lui Gabriel „Puiu” Popoviciu 4.500 de euro pentru că procurorii anticorupție l-au pus să aștepte nouă ore și apoi l-au reținut fără să-l audieze.

Pe aceeași temă

 

El a acuzat autorităţile române că i s-a încălcat dreptul la libertate când, în 2009,  a stat nouă ore în sediul DNA fără să fie audiat, după care i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi a fost reţinut, scrie Adevărul.  

 

CEDO i-a dat dreptate lui Popoviciu, statul român fiind obligat să-i plătească acestuia daune morale de 4.500 de euro.

 

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată, în decembrie 2012, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi pentru dare de mită.

 

Alături de acesta mai sunt judecate alte zece persoane, printre care un rector, doi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), un prefect şi alţi angajaţi în administraţia locală din Bucureşti, în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei. 

 

În procesul lui Puiu Popoviciu, Gigi Becali, cel care a făcut sesizarea, s-a răzgândit de curând și s-a ales cu o acuzare de mărturie mincinoasă.

 

La termenul de pe 15 februarie al porcesului lui Popoviciu, Becali nu a mai recunoscut ce a scris în denunț, susținând că nu își mai aduce aminte și nu dorește ca Puiu Popoviciu și ceilalți inculpați să fie condamnați din cauza lui:

 

"Nu mai mențin declarația pentru că e mult de atunci. Acea declarație am dat-o la rugămintea lui Gabriel Bondoiu (…) Eu doar am semnat. Nu știu nimic care să îi incrimineze pe acești oameni. Ce a fost atunci la prima declarație sunt câteva fraze pe care nu le mai țin minte. Erau mai mult la nivel de bârfă. Nu am probe care să susțină ce scriam acolo. Doamnă procuror, v-ați făcut niște gânduri să vă ajut în anchetă, dar acesta este adevărul", a spus Becali, citat de Agerpres.

 

Din acest motiv, procurorul DNA a anunțat că s-a autoseziat pentru mărturie mincinoasă în cazul lui Becali.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22