Pe aceeași temă
Altfel, gratierea va fi revocata, iar persoana se va intoarce in penitenciar.
In forma initiala, termenul pentru achitarea despagubirilor era de un an. La propunerea senatorilor, termenul a fost dublat, la doi ani. A fost inclus si un amendament al PICCJ, care a cerut ca obligatia sa prevada si obligatiile civile si cheltuielile judiciare, nu doar a despagubirilor.
"Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la data aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva", se arata in noua formula a textului, conform ziare.com.
Amendamentul lui Traian Basescu, care dorea un termen de 3 ani, a fost respins.
In cazul in care persoana nu va achita aceste obligatii, va fi reincarcerata, pentru perioada de care a beneficiat prin gratiere. Comisia a adaugat si o precizare care stabileste ca gratierea va fi revocata doar in cazul "nerespectarii cu rea credinta" a obligatiilor, astfel incat sa fie exonerati cei care puteau dovedi in fata judecatorilor ca nu si-au permis cheltuiala.
Dezbaterile privind Legea gratierii vor continua intr-o noua sedinta, pe 3 mai, cand senatorii vor trebui sa decida asupra cazurilor si infractiunilor asupra carora gratierea nu se aplica.