Cei gratiati pot returna prejudiciul dupa doi ani ori deloc, daca sunt de «buna-credinta»

E.b. | 26.04.2017

Comisia juridica a Senatului a decis ca persoanele care vor beneficia de legea gratierii vor avea la dispozitie doi ani de la eliberare pentru a achita despagubirile si obligatiile civile stabilite de instanta, fata de un an, cat prevazuse Guvernul.

Pe aceeași temă

 

 
Altfel, gratierea va fi revocata, iar persoana se va intoarce in penitenciar.

 

In forma initiala, termenul pentru achitarea despagubirilor era de un an. La propunerea senatorilor, termenul a fost dublat, la doi ani. A fost inclus si un amendament al PICCJ, care a cerut ca obligatia sa prevada si obligatiile civile si cheltuielile judiciare, nu doar a despagubirilor.

 

"Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la data aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva", se arata in noua formula a textului, conform ziare.com.

 

Amendamentul lui Traian Basescu, care dorea un termen de 3 ani, a fost respins.

 

In cazul in care persoana nu va achita aceste obligatii, va fi reincarcerata, pentru perioada de care a beneficiat prin gratiere. Comisia a adaugat si o precizare care stabileste ca gratierea va fi revocata doar in cazul "nerespectarii cu rea credinta" a obligatiilor, astfel incat sa fie exonerati cei care puteau dovedi in fata judecatorilor ca nu si-au permis cheltuiala.

 

Dezbaterile privind Legea gratierii vor continua intr-o noua sedinta, pe 3 mai, cand senatorii vor trebui sa decida asupra cazurilor si infractiunilor asupra carora gratierea nu se aplica.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22