Cei trei miniștri ai lui Tudose au depus jurământul. Iohannis n-a scos o vorbă

Dora Vulcan | 17.10.2017

Paul Stanescu - noul ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Felix Stroe - noul ministru al Transporturilor si Marius Nica - noul ministru delegat pentru Fonduri Europene, au depus marti seara juramantul la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

 

Atmosfera a fost glacială, Iohannis nu a transmis niciun mesaj. Miniștrii au depus jurământul, președintele le-a strâns mâna și a plecat. A lipsit șampania și a fost una dintre cele mai posomorâte ceremonii de la Cotroceni. De obicei, la astfel de ceremonii vin și colegii nou-numiților, adică întregul cabinet. Tudose a venit însoțit doar de cei trei miniștri, fără etalarea întregului cabinet. 

 

Așa cum au anunțat, liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu au participat la cermonia de învestiare a noilor miniștri. Dragnea i-a reproșat lui Iohannis că se implică în politică și a spus că nu se va mai duce la Cotroceni decât după alegerile prezidențiale. El i-a interzis șefului statului să se mai pronunțe la adresa PSD, iar dacă vrea să o facă nu are decât să devină membru PSD.

 

 

 Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, la o zi dupa primirea propunerilor de la Guvern, decretele de numire a lui Paul Stanescu in functia de ministru al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Felix Stroe in functia de ministru al Transporturilor si Marius Nica in functia de ministru delegat pentru Fonduri Europene. Ulterior, decretere au fost publicate in Monitorul Oficial.

 

Tot marti, seful statului a semnat decretele prin care a luat act de demisia lui Sevil Shhaideh din functiile de viceprim-ministru si ministrul Dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, Alexandru-Razvan Cuc din functia de ministru al Transporturilor si Rovana Plumb din functia de ministru delegat pentru fonduri europene.

 

Demisiile celor trei au fost depuse în ședința Comitetului Executiv Național al PSD de săptămâna trecută după ce premierul Tudose a reclamat îndepărtarea miniștrilor cu probleme în Justiție. Victimă colaterală a fost Răzvan Cuc, ministrul de la Transporturi despre care liderul PSD Liviu Dragnea a spus că e ”băiat bun” dar că nu a știut să comunice marile sale realizări. 

 

Scandalul între Tudose și Dragnea a izbucnit lunea trecută când Tudose a răbufnit la Antena 3 după ce în presă a apărut un sondaj făcut de un om de casă al PSD care arăta că încrederea românilor în guvernul său ar fi scăzut. Tudose a sugerat că în spatele sondajului s-ar afla liderul PSD Liviu Dragnea. Din acel moment a început vacarmul în PSD și reîmpărțirea teritoriului între cei doi. 

 

Așa au fost nominalizați cei trei miniștri care au depus marți jurământul la Cotroceni. 

 

 

 

Cine sunt noii miniștri 

 

 

Paul Stanescu - Ministerul Dezvoltarii

 

Stanescu, seful PSD Olt, este unul dintre baronii PSD cu mare influenta in partid. A fost presedintele CJ Olt timp de 8 ani, iar din 2016 e senator. Şi-a impus si fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stanescu, deputat, iar sotia sa a ajuns din profesor la Scoala generala Visina consilier la Ministerul Educatiei, potrivit HotNews.

 

Familia Stanescu e reprezentata la nivel politic si de tatal celor doi frati parlamentari, care a fost primar PSD in comuna Visina pana la 75 de ani.



Paul Stanescu e considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influenta majora la nivel central. El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alaturi de alti lideri PSD din sud, sa preia sefia partidului.

 

timp insa, relatiile Stanescu - Dragnea s-au racit in ultimele luni, potrivit mai multor surse din partid.



Aceleasi surse spun ca Paul Stanescu conduce de facto judetul Olt, desi doar senator. De altfel, judetul Olt a primit in aceasta vara cei mai multi bani de la Ministerul Dezvoltarii prin Programul National de Dezvoltare Locala.



Paul Stanescu a fost timp de 8 ani presedintele CJ Olt, anterior fiind directorul firmei de mecanizare in agricultura Agromec Vișina (1992-2008), director I.A.S Studina (1988-1991) si directorul Fabricii de conserve Caracal (1982-1987). El a absolvit Facultatea de Agronomie Craiova (1982).


Stanescu a fost vizat si de o plangere penala a Curtii de Conturi pentru o presupusa finantare ilegala a echipei de fotbal FC Olt Slatina din banii Consiliului Judetean, dar nu există şi un dosar penal pe numele sau. Potrivit publicatiei ConcretInOlt, DNA a comunicat in luna septembrie a acestui an ca dosarul care-l vizeaza pe Stanescu pentru abuz in serviciu este in lucru la structura centrala a parchetului anti-coruptie (Sursa). DNA ceruse in 2015 redeschiderea anchetei penale care-l viza pe Paul Stanescu, solicitare admisa de Tribunalul Olt.



Paul Stanescu si-a impus in diferite ministere oameni extrem de apropiati in ultimul an. Astfel, la Ministerul Justitiei a impus-o ca secretar de stat pe Mariana Mot, fost judecator la Curtea de Apel Craiova,  scrie HotNews.ro ..

 

 

 

Marius Nica - Fonduri Europene

 

 

Marius Nica a mai fost ministru al Fondurilor Europene şi in guvernul Ponta in perioada martie – noiembrie 2015.

 

 

A lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii.

 

 

Nica a absolvit, in 2003, Academia Nationala de Informatii din Bucuresti, sectia Facultatea de Informatii.

 

 

Ulterior, Nica a obtinut o diploma de master la SNSPA Bucuresti, Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana (2003-2005) si a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limba Germana (2007-2009).

 

 

Dupa terminarea facultatii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiter la Ministerul Apararii Nationale.

 


In perioada februarie 2008 - mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb.

 


Timp de un an (mai 2011 - mai 2012), a fost administrator al societatii SC Holding Group Trading International S.R.L. Intre mai 2012 si ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului si Padurilor si apoi secretar general la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.



Odata cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, in martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

 

 

A fost ministru al Fondurilor Europene in perioada martie-noiembrie 2015, pana la demisia lui Ponta din functia de prim-ministru, iar in ianuarie 2016 a fost numit secretar general in acelasi minister.

 

 

 

 

Felix Stroe -  MInisterul Transporturilor

 

 

Felix Stroe e presedintele PSD Constanta si manager al regiei de apa din Constanta (RAJA) din 2003.

 

 

Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani publicatiei info-sud-est, Stroe epxlica cum a rezistat sa stea deoparte de gruparea Mazare: "(...) N-am vrut sa ma bag in niciun fel in vreo colaborare economica cu primaria si am refuzat sa fiu vreodata beneficiar la ceva de la primarie. Si atunci daca eu nu m-am aplecat in fata lor si nu am vrut sa primesc nimic de la ei. (...) Nici n-au incercat, pentru ca stiau ca ii voi respinge ferm si vom intra si in altfel de discutii. Nu au existat presiuni pentru ca eu sunt un tip foarte ferm, dur si insensibil. Si nu ar fi avut castig de cauza. Si de unde stiti ca n-au vrut sa-mi puna bete in roate?".

 

 

A fost ales in fruntea partidului dupa retragerea lui Radu Mazare din viata publica. Intr-un interviu acordat aceleiaşi publicaţii, Stroe spune că a avut conflicte cu Radu Mazare, care l-au determinat sa si plece din functia de viceprimar in 2003. Potrivit Info Sud Est, Felix Stroe este unul dintre veteranii afacerilor postdecembriste de succes, managerul regiei de apa din Constanta din anul 2003 si presedintele PSD din iunie 2015. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Felix Stroe a fost o aparitie foarte discreta in mass-media si viata publica. In 2015 a fost declarat incompatibil de catre ANI, din cauza ca ocupa simultan functia de manager RAJA si consilier local, din care a demisionat.

 

 

Ce declara despre lupta anticoruptie in noiembrie 2015: "DNA joaca un rol extraordinar. Chiar sunt cateodata mahnit cand se afirma ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Daca nici in Romania DNA nu a punctat in lupta anticoruptie, sa ne bata Dumnezeu. Si cred ca e nevoie in continuare, inca 25 de ani, de DNA. Dupa 25 de ani mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, sustin DNA. Total, total, total".

 

 

 

Potrivit info sud est, din 2003, de la inceputul activitatii in cadrul RAJA, si pana in prezent, Felix Stroe a devenit actionar in inca sase societati si a achizitionat mai multe terenuri, cu suprafete semnificative. Afacerile acestuia din Constanta au prosperat permanent si se bucura de profituri insemnate si in prezent.  

 

 

Potrivit info-sud-est, deşi Felix Stroe sustine ca nu a fost implicat in niciun fel de intelegere economica sau de alta natura cu Primaria Constanta si Consiliul Judetean si ca acesta ar fi secretul faptului ca a rezistat atat in afaceri, cat si in functia de vicepresedinte al PSD şi desi nu era apropiat de grupul Mazare-Constantinescu-Strutinskyeste asociat in mai multe firme, inca din anii `90, cu Ion Dumitrache, un alt veteran al afacerilor postdecembriste de succes, cel care, de altfel, se ocupa in prezent de afacerile lui Felix Stroe. In anul 2011, Ion Dumitrache a aparut intr-un top intocmit de Revista Forbes cu o avere estimata la 8-9 milioane de euro.

 

 

Iar firmele lui Ion Dumitrache, care a fost si consilier judetean din partea PSD, vicepresedinte al partidului si este tatal deputatului social-democrat Cristina Dumitrache, au derulat numeroase contracte cu, spre exemplu, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, institutie aflata in subordinea CJC. Mai mult decat atat, in ultimii sase ani, Ion Dumitrache, prietenul bun al lui Felix Stroe, a avut monopol in furnizarea medicamentelor pentru DGASPC.

 

 

Potrivit Adevărul, Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. După ce a absolvit Liceul BPHaşdeu din Buzău, a urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţieStudiile şi le-a completat cu Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, dar mai are şi un curs de manager în turism. Între anii 1978 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani comandant de nave de război. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa. Din 2003 este directorul general al SC RAJA SA. Este căsătorit şi are doi copii: Elena şi Cosmin.

 

 

Mai multe despre Stroe, aici

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22