Cel mai bun antidot împotriva COVID 19: apa și săpunul. Ministerele, în ședință de urgență

Redactia | 24.02.2020

Ministerele au intrat în ședință de urgență din cauza iminenței apariției coronavirusului în România, dată fiind apropierea de Italia prin comunitatea numeroasă de români din peninsulă.

Pe aceeași temă

O ședință de urgență a început luni la Ministerul Sănătății pentru a stabili ce măsuri vor fi luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, în cadrul Comitetul de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor. Totodată, la ora 14,00, va avea loc şi o şedinţă a Comitetului pentru situaţii de urgenţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la care vor participa și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. O altă ședință va avea loc la ora 18.00, la Ministerul Sănătății, la care va participa și premierul Ludovic Orban.

Comitetul de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor constituit la Ministerul Sănătăţii și cel pentru Situații de Urgență, de la Ministerul de Interne, se vor întruni azi, de urgență, pentru a discuta măsurile care vor fi dispuse. Cei de la Ministerul Sănătății susțin că până în prezent, autoritățile italiene nu au raportat niciun caz al unui cetățean român care să fie infectat cu coronavirus.

Până atunci, autoritățile naționale și județene achiziționează cantități mari de substanțe biocide, care să fie pulverizate în spațiile publice, pentru a preveni infectarea cu Covid2019.

Primele măsuri luate de autorități se pot vedea la vămile din vestul României, precum și pe aeroporturi, unde oamenii sunt controlaţi, consultaţi şi puşi să completeze chestionare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat duminică seară că șansele ca în România să nu fie înregistrate cazuri de infecții cu coronavirus sunt „foarte slabe”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, virusul va apărea în toate state europene, fiind doar vorba de o chestiune de timp.

„Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta”, a mai spus Arafat.

Şeful DSU a mai spus că, prin ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern, însă unele materiale sunt greu de găsit, pentru că stocurile de echipamente de protecţie la nivel mondial sunt foarte scăzute.

„Deja au început achiziţiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este că echipamentele de protecţie care sunt foarte greu de achiziţionat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret şi nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale şi avem nevoie de cantităţi mari, conform cerinţelor pe care noi le-a pus în OUG”, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că au fost, totuşi, identificate primele materiale şi speră să fie semnate contractele săptămâna viitoare.

„Vor fi două etape, una în regim de urgenţă, se face prin negociere directă, prin invitaţie şi în niciun caz respectând toţi termenii care ar fi durat poate chiar luni de zile. Cum am zis, a început deja şi am identificat primele materiale, şi se semnează deja contractele, sperăm săptămâna asta care vine. Acestea sunt discuţiile pe care le vom avea în cadrul grupului. Comisia care se întâlneşte la Ministerul Sănătăţii va discuta anumite aspecte, care probabil că vor ajunge probabil să fie în grupul de la ora 14.00, după care probabil vor fi aprobate de grupul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a conchis Arafat.

Streinu-Cerce: În România nu mai sunt măști și costume de protecție. Ce fac apa și săpunul nu face niciun dezinfectant

În România nu mai sunt măști și costume de protecție, avertizează profesorul Adrian Streinu Cercel, la Digi 24.

Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine... un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a declarat Streinu - Cercel la Digi 24.

Coronavirusul se transmite relativ simplu, a spus Streinu-Cercel. Medicul a subliniat că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun, să evităm să mai ducem mâna la faţă.

În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

Întrebat despre perioada de carantină pentru persoanele care vin din zonele afectate, Streinu-Cercel a precizat că încă sunt luate în calcul cele 14 zile, deşi sunt discuţii că aceasta ar trebui să fie mai lungă.

„Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP.

Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul.

Recomandări pentru populație:

  • Spălați-vă des pe mâini folosind apă și săpun sau soluție alcoolică de curățat pe mâini;

  • Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiăi plica cotului atunci când tușiți sau strănutați. Spălați-vă pe mâini după aceea și aruncați masca sau batista;

  • Evitați contatul personal apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți la respirație;

  • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie;

  • Atunci când vizitați piețe unde se comercializează animale vii, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale;

  • Evitați să călătoriți dacă aveți febră și tușiți;

  • Gătiți bine carnea și ouăle;

  • Folosiți tocătoare și cuțite diferite pentru carnea crudă și carnea preparată termic. Spălați-vă pe mâini între manipularea cărnii crude și manipularea cărnii tratate termic;

  • Nu mâncați animale bolnave sau animale care au murit de boală

Autoritățile din România au constituit încă din urmă cu o lună un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, stabilind mai multe măsuri preventive, însă, de vineri seara, când s-a declanșat răspândirea rapidă a coronavirusului în Italia, țară în care trăiesc peste un milion de români, responsabilii de la București au decis noi măsuri, în primul rând la intrările terestre și aeriene în țară.

14 zile de carantină pentru românii care vin din regiunile italiene afectate

– Ministerul Afacerilor Externe a constituit, sâmbătă după-amiază, un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației privind epidemia de coronavirus. Până la acest moment, nu au fost primite notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și și nici solicitări de asistență consulară.

MAE recomandă cetățenilor români să respecte cu strictețe recomandările autorităților italiene pe acest subiect. Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

– Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de sâmbătă o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, a precizat Ministerul.

Ministerul Sănătății mai anunța că vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19), mai preciza comunicatul.

Pasagerii care vin în România dinspre Milano, Bergamo, Treviso și Torino vor intra în țară pe fluxul destinat zborurilor charter, vor completa un scurt chestionar și vor fi asistați de personal medical, a anunțat, duminică după-amiază, Compania Națională de Aeroporturi București.

– Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, într-un comunicat dat publicității duminică după-amiază, că, până la acel moment, misiunea diplomatică și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au fost notificate de către autoritățile italiene cu privire la existența vreunui caz confirmat de infecție cu COVID-19 (coronavirus) printre cetățenii români. MAE amintește că autoritățile locale au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează marea majoritate a cazurilor (zona Lombardia și Veneto) și reiterează importanța respectării cu strictețe a recomandărilor autorităților italiene pe acest subiect.

– Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat duminică seara, la Digi24, că orice persoană care vine în România dintr-o zonă unde există un focar de infecţie cu coronavirus va sta în carantină timp de 14 zile şi a afirmat că sunt „în derulare” procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente. „Suntem cu procedurile de achiziţie în derulare, astfel încât să achiziţionăm cât mai rapid, la începutul săptămânii viitoare, materiale, echipamente, substanţe, medicamente necesare pentru astfel de situaţii. (…) Şi în afara Bucureştiului am gândit locaţii posibile de carantină”, a susţinut premierul.

Reuniuni ale comitetelor județene în Arad, Iași, Maramureș / Universitatea din Arad, prima unitate de învățământ care suspendă cursurile

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, convocat duminică seara de către prefectul Gheorghe Stoian, a hotărât o serie de măsuri preventive, având în vedere cazurile de îmbolnăviri cu COVID 19 din Italia.

CJSU a stabilit ca cetăţenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad din zonele afectate vor completa un chestionar pus la dispoziţie de către DSP, în care declară, pe propria lor răspundere, locaţia de îmbarcare precum şi pe cea de destinaţie.

De asemenea, se va asigura permanenţă în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul DSP Arad, s-au identificat anumite spaţii pentru amenajarea eventualelor centre de carantină şi se va restricţiona accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

– Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a convocat, pentru luni dimineaţa, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a anunţurilor oficiale de la nivelul Uniunii Europene cu privire la confirmarea prezenţei coronavirusului pe continentul european. Specialiştii convocaţi la întâlnire vor identifica, de comun acord, spaţiile cu destinaţie specială necesare intervenţiei şi acordării serviciilor de carantină, dotate corespunzător, aşa cum s-a stabilit împreună cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, potrivit unui comunicat al primăriei.

– Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad a solicitat Ministerului Educației să aprobe suspendarea cursurilor pentru o perioadă de 14 zile, ca măsură preventivă în urma înmulțirii cazurilor de coronavirus în Italia, potrivit Agerpres. Reprezentanții Ministerului Educației au declarat pentru Edupedu.ro că în afară de Universitatea Vasile Goldiș nu există altă universitate în situația de a suspenda cursurile.

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş a anunţat, luni, că au fost identificate şi stabilite cinci locaţii ca spaţii corespunzătoare pentru carantină, în condiţiile în care, luni, sunt aşteptaţi să ajungă în judeţul Maramureş mai mulţi români din Italia, care ar putea intra în ţară prin punctul de frontieră Petea.

Cele cinci locuri de carantină sunt situate în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa şi Valea Chioarului.

– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă.

– O femeie care a sosit, duminică seara la Buzău, din Italia, a fost plasată în carantină în tabăra de la Arbănaşi, unde autorităţile buzoiene au decis că sunt condiţii pentru a fi izolaţi suspecţii de coronavirus.

– Cei 45 de elevi şi profesori ai unui liceu din Alba Iulia care s-au întors duminică seara acasă după o excursie de câteva zile în Italia vor rămâne în izolare la domiciliu, urmând ca starea de sănătate a acestora să fie monitorizată zilnic în perioada următoare.

O româncă întoarsă din Italia a anunțat că a intrat în contact cu o persoană posibil infectată

O femeie întoarsă din Italia a sunat duminică la 112, anunțând că a intrat în contact cu o altă persoană, care avea grijă de o bătrână infectată de coronavirus.

Femeia a apelat servicul de urgență 112 imediat după ce a coborât din autocarul cu care s-a întors în România din Italia și a anunțat că a intrat în contact cu o altă conațională, care avea grijă de o bătrână internată într-un spital aflat în carantină din cauza coronavirusului, spune Denisa Irimia, purtătorul de cuvant al Prefecturii Buzău.

Femeia, care mergea din Italia la Buzău, a primit un telefon în timpul călătoriei de la o colegă din peninsulă, care i-a transmis că este internată cu suspiciune de coronavirus. Când a ajuns în Buzău, a anunțat la 112, transmite TVR.

„În momentul de față, suspecta a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, unde cel mai probabil va rămâne în această noapte și va fi monitorizată de către medicii specialiști”, a declarat Denisa Irimia, purtătorul de cuvântal prefecturii Buzău, citată de Digi 24.

Autoritățile au intervenit imediat și au izolat-o, iar la Prefectura Buzău autoritățile s-au întrunit de urgență.

Microbuzul și-a continuat călătoria spre Galați. La bord mai erau șoferul și doi călători. Când au ajuns la destinație au fost preluați de către autoritățile din Galați, transmite TVR.

Cele trei persoane au fost duse într-un centru secret, unde cel mai probabil vor rămâne 14 zile în carantină.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22