Cele mai bune rezultate la Bac din ultimii 10 ani dar și cel mai mic număr de absolvenți înscriși

L. G. | 27.06.2022

Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, cea mai bună din ultimii 10 ani, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Pe aceeași temă

Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoţiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluţionarea contestaţiilor), a transmis Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a publicat astăzi, 27 iunie, ora 10:00, rezultatele obţinute de absolvenţii studiilor liceale care au susţinut probele examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022.

Au promovat cu 2.928 de candidaţi mai mult decât anul trecut, deşi numărul celor înscrişi a fost mai mic cu 7.211 - comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestaţii) de 73,3%, superioară cu 5,5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%). În acelaşi timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestaţii).

Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoţiile anterioare, 32,1%.

Au promovat 89.054 de candidaţi, dintr-un total de 121.470 de candidaţi prezenţi (108.450 de candidaţi prezenţi provin din promoţia curentă, respectiv 13.020 de candidaţi prezenţi din promoţiile anterioare).

162 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10.

Pe discipline de examen, situaţia candidaţilor cu note de 10 este următoarea:

Limba şi literatura română: lucrările a 1.116 candidaţi au fost notate cu 10

Limba şi literatura maternă: lucrările a 170 de candidaţi au fost notate cu 10

Proba obligatorie a profilului (Matematică – 3.336 / Istorie – 2.852)

Proba la alegere a profilului şi a specializării: 5.761 (cele mai multe note de 10 au fost obţinute la biologie: 1.701).

Rezultatele au fost afişate atât în mediul online, cât şi în centrele de examen, cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor.

Fără mediile din gimnaziu la Evaluarea Natională

Contestaţiile pot fi depuse/transmise luni, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale (după soluţionarea contestaţiilor) vor fi anunţate în data de 1 iulie.

Referitor la Examenul de Evaluare Naționala, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că acest examen, cu siguranţă, pentru anul viitor, nu va fi schimbat din perspectiva disciplinelor, vor fi matematică şi limba română şi că nu a făcut până acum niciun fel de precizare cu privire la modificarea structurii Evaluării Naţionale. El a explicat că a propus eliminarea mediilor din gimnaziu, care au devenit total irelevante şi înlocuirea notelor, la anumite materii, precum muzică sau desen, pentru a se pune calificative.

”Examenul de Evaluare Naţională, cu siguranţă, pentru anul viitor, nu va fi schimbat din perspectiva disciplinelor, vor fi matematică şi limba română. Elevii ştiu că trebuie să se pregătească pentru Evaluarea Naţională la Matematică şi Limba Română”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Despre evaluarea competenţelor de comunicare în limbi străine, ministrul a arătat că a făcut vorbire atunci când a fost vorba de examenul de Bacacalaureat.

”Sunt unul dintre cei care susţin nevoia şi importanţa multilingvismului, evaluării pentru două limbi străine, la nivelul competenţelor de bază. Două limbi de circulaţie internaţională, precizez. Dar la examentul de Bacalaureat. Nu am făcut până acum niciun fel de precizare cu privire la modificarea structurii Evaluării Naţionale”, a spus ministrul.

El a arătat că a spus doar două lucruri, şi anume că va propune eliminarea mediilor din gimnaziu, ”care au devenit total irelevante”.

”Din păcate, nu au fost niciodată foarte relevante, dar odată cu administrarea unor evaluări strandardizate, odată cu analizele pe care le-am făcut la nivelul întregului sistem preuniversitar, am constatat cu regret că sunt irelevante”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că o altă propunere pe care a făcut-o a fost eliminarea notelor şi înlocuirea cu calificative.

”Vom vedea, o vom lansa în dezbatere publică, pentru discipline precum desen, muzică, şi vom vedea care altele”, a mai afirmat ministrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22