Pe aceeași temă
Monumentul "Marea Unire" costa nu mai putin de 50 milioane lei si va fi amplasat in Piata Alba Iulia. Acesta va avea diametrul de 35 m si inaltimea de 25 m. Statuia lui IC Bratianu, care va avea o inaltime de 15 metri, si va fi amplasata in rondul de la Universitate, cea a generalului Henri Mathias Berthelot, pe strada cu acelasi nume, la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, iar cea a Regelui Ferdinand I, in Piata Victoriei (foto macheta). Aprobarea acestor monumente s-a facut in baza unor initiative, incepand cu anul 2007 pana in prezent, insa banii vor fi platiti acum, scrie HotNews.
In total Primaria Capitalei va plati circa 80 milioane de lei pentru patru monumentele destinate Centenarului Marii Uniri.
Suma uriasa alocata pentru statui, locul unde municipalitatea a decis sa fie amplasate, fara sa existe inca avizele necesare, si rezumarea centenarului la constructia de statui, ridica mari controverse, arata HotNews. De exemplu, cu aceasta suma uriasa putea fi amenajat un nou parc dedicat evenimentului, se putea construi un pasaj, o linie noua de autobuz sau tramvai, se puteau reamenaja cateva piatete publice sau bulevarde, iar personalitatile respective sa fie celebrate cu un simplu bust, de cateva zeci de ori mai ieftin. Astfel, se facea ceva cu adevarat folositor pentru cetatenii acestui oras.
In plus, academicianul Razvan Teodorescu, presedintele Comisiei "Centenarul Marii Uniri", a declarat recent ca dintre toate monumentele dedicate evenimentului, singurul cu sanse de a fi gata la timp e ansamblul I. C. Bratianu.
"Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire (foto), Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care: monumentul "General H. M. Berthelot", monumentul "Ferdinand I", care va fi amplasat in Piata Victoriei, precum si monumentul "I.C. Bratianu" in Piata Universitatii.
PMB va organiza, de asemenea, o serie de evenimente pentru aceasta sarbatoare, precum Luna Bucurestilor, un proiect care presupune o luna de evenimente artistice, expozitii, concerte, targuri, tururi speciale in cladiri de patrimoniu.
Teatrul Dramaturgilor Romania va organiza "Unirea in destine individualiste", un concurs national de dramaturgie romaneasca, competitie care se adreseaza dramaturgilor, debutanti sau consacrati. Un alt obiectiv este realizarea "Pietei Centenarului", prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, in Piata Arcului de Triumf, a unor expozitii lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor. S-a agreat ideea realizarii unui Pantheon virtual, in colaborare cu Academia Romana, prin care sa fie omagiate peste 400 de personalitati ale Romaniei", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei. (...)
Florin Codre, contracte de peste 5 milioane de euro cu statul
Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre, care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei. Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei, arata HotNews. Sculptorul va realiza si statuia regelui Ferdinand, care ar urma sa fie amplasata in Piata Victoriei, lucrare platita de Primaria Capitalei. Pentru aceasta lucrare Primaria Capitalei a semnat in 2010 un contract de circa 1,9 milioane lei pentru realizarea unei machete
Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a stabilit, in urma unui concurs organizat in 2009, ca statuia regelui Ferdinand va fi realizata de sculptorul Florin Codre. La concurs au participat 8 concurenti.