Pe aceeași temă
Ministrul Energiei a salutat "decizia acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia", deşi ministerul pe care îl conduce controlează deciziile prin intermediul reprezentanţilor săi în AGA, fiind acţionar majoritar. Concret, într-o adunare generală extraordinară a acţionarilor, desfăşurată joi, 10 august, reprezentanţii acţionarilor au decis modificarea actului constitutiv al societăţii, în sensul extinderii competenţelor directoratului, consiliului de supraveghere şi adunării acţionarilor, permiţând acestor structuri să încheie contracte "de vânzare energie electrică cu durata mai mare de 24 luni".
Până acum, actul constitutiv permitea doar semnarea de contracte bilaterale cu durata de cel mult doi ani, prevedere introdusă la unii producători de energie ai statului pentru a evita repetarea situaţiei de la Hidroelectrica. Prin intermediul unor contracte bilaterale pe termen foarte lung cu preţuri de vânzare fix, care nu ţineau cont de fluctuaţiile de pe piaţă, profitul Hidroelectrica a fost "privatizat" pentru aproape un deceniu în beneficiul unor persoane susţinute politic care au primit contractele de furnizare de energie ieftină, conform News.ro.
Contractele au fost anulate doar după intrarea companiei Hidroelectrica în insolvenţă, în 2012. Beneficiarii contractelor au contestat îninstanţă decizia de anulare, dar până acum au pierdut procesele. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a ţinut să salute, pe pagina sa de Facebook, "decizia acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia de aprobare a contractelor de vânzare a energiei pe o perioadă mai mare de doi ani", deşi reprezentanţii ministerului său în AGA au fost cei care au luat decizia.
Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea este al doilea acţionar important, cu o participaţie de 21,55%. În plus, ministrul a prezentat câteva justificări proprii alemăsurii adoptate. "Această decizie oferă o mai mare predictibilitate mersului companiei, de la vânzarea de energie până la viitoarele investiţii în retehnologizare. Nu în ultimul rând, prin această măsură cumpărătorii de energie de la CEO vor avea asigurat un preţ constant pe întreaga perioada de derulare a contractului bilateral", a scris Petcu, citat de News.ro.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulţi ani într-o situaţie financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015.